Как бебето от Пазарджик може да е победило Ковид-19 още в утробата на майка си

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:34, 19.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

След вчерашната новина за бебе, родено с антитела срещу Ковид-19 в Пазарджик, се оказва, че подобни случаи са изключителна рядкост в медицината.

Майката се заразила с коронавирус, докато била бременна. Лекарите засега предполагат, че детето е преболедувало вируса в утробата, а антителата са преминали през плацентата от майката.

Малката Ема изненадала всички - и лекарите, и майка си.

Мислех, че няма риск за нея и че не преминава вирусът през плацентата. Дори се разплаках, притесних се, най -вече за бебенцето, казва майката Йорданка Брандийска.

Извадихме някои научни статии от американския журнал по акушерство и гинекология. Навсякъде там се отрича вертикалната трансмисия - тоест предаване на вируса от майката на плода, обяснява д-р Илиян Траянов - гинеколог в МБАЛ-Пазарджик.

Майката се заразява през декември и има леки симптоми. Екип от лекари следи как се развива бебето в нея и забелязва, че нещо не е наред.

Като килограми и дължина, околоплодните води също бяха намалени. Имаше промени и в самата структура на плацентата, обяснява д-р Иван Китов - гинеколог в МБАЛ-Пазарджик.

На 5 януари Ема се ражда с цезарово сечение. Бърз кръвен тест показва антитела за прекарана инфекция Ковид-19.

Не знаехме какво ще се случи и как ще се адаптира детето. Открихме IGG антитела, IGM бяха отрицателни и обсъдихме всички в отделението, че това са най-вероятно транспланцентарни преминали антитела, обяснява д-р Здравка Пиронова - завеждащ неонатологично отделение в МБАЛ - Пазарджик.

От нашия опит през последното тримесечие на годината при 11 бебета, родени от майки с COVID-19, в 90% от случаите се откриват този клас антитела, обяснява д-р Радка Масларска - началник на Отделението по неонатология, Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.

Според Световната здравна организация активни вирусни частици засега не са откривани в кърмата или в околоплодните води. На този етап лекарите само предполагат, че бебето е преболедувало в утробата.

Има данни, които установихме с ехограф за изоставането плюс промени в плацентата, които са много характерни за прекарана инфекция, не са специфични само за ковид, говори, че бебето се е разболяло вътреутробно, още когато е било в майката, допълва д-р Илиян Траянов - гинеколог в МБАЛ-Пазарджик.

Ема вече си е у дома. Сега е много добре, вкъщи е, спокойна, спинка, споделя майката.

Съвсем скоро ще бъде направено и количествено измерване на антителата на Ема.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проблем в релсовия път спря метрото по третата линия
Проблем в релсовия път спря метрото по третата линия
Обмислят ваксинационни сертификати в рамките на целия ЕС
Обмислят ваксинационни сертификати в рамките на целия ЕС