НОВИНИ

Обмислят ваксинационни сертификати в рамките на целия ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 19.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия призова днес държавите членки да ускорят ваксинацията. Брюксел настоява до лятото поне 70% от населението на Европейския съюз да е ваксинирано.

До края на месеца ще трябва да бъде договорен и общ подход за създаването на така наречените ваксинационни сертификати за всички ваксинирани. Брюксел се надява, че те ще се използват както в ЕС, така извън него.

Държавите членки заедно с Еврокомисията обмислят въвеждането на наречените ваксинационни сертификати - това е предпочитаното наименование на документа, вместо паспорт.

За да се въведе използването им, е необходимо политическо решение, което евролидерите ще обсъдят във видео срещата си в четвъртък.

От ЕК настояха ваксинирането да бъде ускорено. Голямата цел е до лятото 70% от всички възрастни европейци да бъдат ваксинирани и да се създаде т. нар. стаден имунитет.

"След като все повече хора бъдат ваксинирани, е от изключителна важност създаването и взаимното признаване на ваксинационните сертификати. Ваксинационните сертификати, които съдържат данни и история на всяко индивидуално ваксиниране, за да се гарантира и правилно медицинско проследяване. Общ европейски подход за създаването на надеждни европейски сертификати ще позволи данните от тях да се използват и от други държави-членки", каза Маргаритис Схинас - зам.-председател на Европейската комисия.

"Поне три нови варианта са повод за загриженост, защото се разпространяват много бързо. Ако не действаме решително сега, сме застрашени от потенциално трета вълна на пандемията. Цифрите в цяла Европа са повод за тревога и болниците са под натиск", каза Стела Кириакидес - еврокомисар по здравеопазването.

По повод критиките за забавянето на доставките на ваксините, от Брюксел се защитиха, че самите държави договарят този процес. И допълниха, че очакват повече информация от всяка отделна държава как върви ваксинационният план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси ще пропусне 2 мача заради червения картон
Меси ще пропусне 2 мача заради червения картон
Дуплантис е най-добър спортист на Швеция
Дуплантис е най-добър спортист на Швеция