НОВИНИ

Адв. Шаркова: Зеленият сертификат при бустерна доза е безсрочен и не създава ограничения за пътуване

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 01.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

От днес в Европейския съюз влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на ЕС. Европейската комисия промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави. Темата в "Денят започва" по БНТ коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Препоръчвам на хората да се ваксинират, да си поставят бустерна доза, което означава и безсрочен сертификат, обясни адв. Шаркова.

Няма ограничения в срока, тъй като не е събрана достатъчно информация за периода на действие. Така ще имат валиден документ за пътуване в ЕС без ограничение от 270 дни, допълни тя.

От 1 февруари ковид сертификатите на над 93 000 български граждани няма да са валидни в ЕС

Към момента се прилага правилото за 270 дни, това ще е така докато не постъпят данни, че достатъчно хора са имали възможност да си поставят бустер, каза още адв. Шаркова.

Би било проблем, ако човек иска да си постави бустерна доза, но съответната държава не може да осигури такава - подобни проблеми се срещат в държави извън ЕС без достъп до ваксини.

Адв. Шаркова обясни, че изтичат сроковете на тези сертификати, които издават акта на ваксинация. По думите ѝ зеленият сертификат има алтернативи - доказано преболедуване или отрицателен PCR тест.

Доц. Кунчев: За момента не предвиждаме никаква промяна в сроковете на сертификатите

Както съобщиха от здравното министерство в България няма да се променят изискванията по отношение издаването на сертификати, подчерта адвокатът.

Могат да се ползват сертификати за преболедуване, наличие на антитела или диагностициране с бърз тест.

Винаги, когато в някаква степен ограничаваме правата на хората, трябва да видим с каква е цел това, в случая това е запазването на здравето и сертификатите са подходящата мярка, обясни още адв. Шаркова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на НЗОК: Обмисляме Касата да поеме таксата за децата, бюджетът е увеличен
Управителят на НЗОК: Обмисляме Касата да поеме таксата за децата, бюджетът е увеличен
Какви са причините за големия пожар в кооперация в Бургас
Какви са причините за големия пожар в кооперация в Бургас