НОВИНИ

Пациенти остават без медицински досиета при смяна на личния лекар

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 01.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Къде отиват медицинските ни досиета на хартиен носител, които е водил личният ни лекар, при прекратяване на лекарската му практика? С казуса се сблъскват десетки пациенти, които изненадващо разбират, че са останали без джипи и в същото време нямат документи, с които да потвърдят здравословното си състояние при избора на нов общопрактикуващ лекар.

Преди седмица жена от Пловдив разбира, че от месеци семейството няма личен лекар. Тя е поставена пред ситуация в рамките на няколко часа спешно да намери друг специалист за сина си, който е диагностициран с ковид, за да бъде прегледан и да получат направление за изследвания.

Аз действително бях изненадана от факта, че от няколко месеца нямаме личен лекар, а не сме уведомени. Когато попитах новия си лекар по какъв начин ще научи за историята за моето заболяване, той ми каза, че аз трябва да открия досиетата къде са на предишния ми личен лекар, да взема моето и да му ги занеса, обяснява Пепа Зяпкова.

По телефона д-р Соня Генджова, която е прекратила практиката си заради пенсиониране, обясни, че досие на това семейство не е водила.

Досие на практика няма на хартиен носител. Аз досиета пазех само на пациенти, които идват всеки месец – за лекарства, хронично болни. На голяма част от пациентите ги дадох, но на други не успях, останаха при лекаря, който ми наследи практиката, казва д-р Соня Генджова.

Има проблем, но този проблем е в процес на решаване с въвеждане на електронното здравеопазване, казва д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари - Пловдив.

Ако не можем да си набавим хартиеното досие и през годините не сме си водили сами такова с всички издадени амбулаторни листове, имаме два варианта за действие. Да изискаме със заявление тази информация за срок от пет години назад или да вземем уникален код за достъп до здравното ни досие от Регионалната здравна каса.

Това става изключително бързо в рамките от 3 до 5 минути, след предоставяне на лична карта се издава този код, казва Мария Димитрова – говорител на РЗОК-Пловдив.

Родителите могат да проверят досиетата на децата си. Вече е готов проектът на електронен амбулаторен лист, но не и наредбата за неговото прилагане.

Очаква се до лятото личните лекари да спрат да използват хартиена документация. Едва тогава, дори при смяна на джипито, историята на заболяванията ни ще е достъпна за всички специалисти.

Репортер: Мариела Хубинова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК прави оценка на газопровода "Северен поток 2"
ЕК прави оценка на газопровода "Северен поток 2"
Днес е Трифоновден - празуват лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите
Днес е Трифоновден - празуват лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите