НОВИНИ

Обилни снеговалежи ни очакват през идните дни

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 31.01.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

Проливни валежи от дъжд, обилни снеговалежи, нова снежна покривка и застудяване ни очакват в близките дни.

През нощта облачността над цялата страна ще се увеличи, но ще остане все още почти без валежи. В Източна България ще духа умерен южен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около минус 1°.

Утре вятърът ще се ориентира от северозапад, но в източните райони през по-голямата част от деня ще остане все още от юг и максималните температури ще бъдат в широки граници - от 2° до 9° . В Западна България още преди обяд ще започнат валежи от сняг. Следобед ще вали в цялата страна – в западната половина - сняг, а в източната - дъжд.

Предупреждение от първа степен, код жълто, е обявено в областите Благоевград, Кюстендил и Перник, където още утре ще натрупа снежна покривка до около 10 сантиметра.

Облачно ще бъде времето и в планините, с валежи от сняг. Ще духа умерен югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от север-северозапад.

Температурите слабо ще се понижат и максималните в планинските курорти ще са от минус 5° на Алеко до минус 1° в Боровец и Пампорово.

Ще вали и навсякъде на Балканите, а причината е средиземноморски циклон. В южните райони се очакват проливни валежи от дъжд, придружени на отделни места от гръмотевици. В останалата част от полуострова ще вали сняг, а по западното крайбрежие и в крайните северозападни райони ще е ветровито.

У нас през нощта срещу сряда обилни снеговалежи се очакват в Родопската област, а дъждът и в Източна България ще премине в сняг. В сряда ще вали все още главно в източната половина от страната, почти навсякъде сняг. Вятърът от северозапад ще се усили, а температурите ще се понижат.

Според по-дългосрочните прогнози в края на седмицата предстои съществено, но временно затопляне, след което температурите отново ще тръгнат надолу. Повишена вероятност за валежи има отново около 8, както и в периода от 13 до 15 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър е новият носител на Купата на България по волейбол
Хебър е новият носител на Купата на България по волейбол
Гол в последната секунда донесе пета европейска титла за Швеция в хандбала
Гол в последната секунда донесе пета европейска титла за Швеция в хандбала