НОВИНИ

Петър Чобанов, ДПС: В Бюджет 2022 е планиран един от най-големите дефицити, които сме имали

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 31.01.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

След като правителството прие рамката на Бюджет 2022, бившият финансов министър Петър Чобанов от ДПС обяви в студиото на "Още от деня", че към момента не вижда достатъчно аргументи партията да подкрепи бюджета.

Чобанов посочи, че могат да бъдат отправени редица критики. Предстои обсъждане в парламентарната група, в парламентарната комисия и в пленарна зала.

В рамката е предвиден икономически ръст от 4,8%, няма потвърждения от други източници, включително от БНБ, че ще е толкова голям растежът,

"Същевременно е планиран доста голям дефицит - един от най-големите, които сме имали, сумата е 5,9 млрд., към който трябва да прибавим и 2,9 млрд. от миналата година, които ще бъдат похарчени сега, това дава 8,8 млрд. дефицит. С разходите е аналогично - 53 млрд., ако изчистим тези 2,9 млрд., срещу 66 млрд. сега - това са 13 млрд. увеличаване на разходите, което наистина е безпрецедентно. И възниква въпросът за какво ще бъдат похарчени", отбеляза Чобанов.

Опонира на премиера, че дефицитът ще финансира инвестициите, като подчерта, че дефицитът не финансира нищо и именно това е разликата между приходите и разходите. Въпросът е за какво ще бъдат похарчени тези средства наистина, заяви бившият финансов министър.

"Предвидени са инвестиции - капиталови разходи, които са 5,8% от БВП, това не е безпрецедентно, 2019 г., въпреки критиките към прозрачността на изразходване, се отчете 6,2% от БВП, т.е. миналата година имахме много ниски инвестиции и поради факта, че се сменяха правителства, и поради факта, че имаше два служебни кабинета, и поради съмнения относно някои разходи дали трябва да бъдат извършени", каза Чобанов.

Подчерта, че в момента не сме в период на криза, защото в криза икономиката се свива, а сега не е така.

"Ние трябва да видим този бюджет решава ли съществуващите проблеми или създава нови", отбеляза бившият финансов министър.

Какво още каза Петър Чобанов вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС поиска извънредно заседание на енергийната комисия заради високите сметки за ток
ГЕРБ-СДС поиска извънредно заседание на енергийната комисия заради високите сметки за ток
Баскетболният Левски е пред фалит
Баскетболният Левски е пред фалит