НОВИНИ

"Конвоят на свободата" - какви са исканията на протестиращите шофьори в Канада?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:24, 31.01.2022
13035
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Канадската столица Отава остава блокирана от хиляди камиони. Те са част от т.нар. "Конвой на свободата" - участниците в него протестират срещу задължителната ваксинация.

Като цяло демонстрациите се мирни, но вече има информация за вандалски прояви и оскверняване на паметници. Днес е първият работен ден на канадските депутати след ваканцията. Очаква се протестиращите да бъдат поканени за разговори. А премиерът Джъстин Трюдо обяви, че е дал положителна проба за COVID-19.

Протести срещу ковид мерките в Канада и Франция

Най-добрият начин да се стоплиш са танците. В Отава е около минус 10 градуса, въпреки, че е слънчево. Около 3000 камиона са блокирали подстъпите към сградата на парламента в канадската столица. Шофьорите им са част от т. нар. "Конвой на свободата". Колоната тръгна преди повече от седмица от Ванкувър, прекоси цялата страна и стигна до Отава.

Снимки: БГНЕС

Първоначално демонстрантите искаха да падне задължителната ваксинация, въведена за шофьорите на камиони, които преминават канадско-американската граница. Постепенно обаче към протеста се присъединиха и други хора. Сега всички настояват за падане на ковид ограниченията изцяло.

"Защо други държави са напълно отворени, а ние сме напълно затворени? Нека да отворим - върнете ни свободата! Оставете ни на мира!"

"Не е протест срещу определен човек. А срещу това, което група хора правят със страната ни. Те отнемат свободата ни." - това са част от мненията на протестиращите.

Около 90% от канадските международни шофьори и около 79% от населението на Канада са с две дози ваксина. Според новите правила, без работа може да останат около 16 000 шофьори, което ще затрудни и без това проблемните доставки.

Канада обаче е в пика на поредната ковид-вълна и натискът върху здравната система е значителен. Въпреки мирния характер на нетрадиционната демонстрация, полицията вече разследва няколко инцидента - като поява на знамена със свастики и вандалски прояви срещу паметници в Отава.

Евакуираха премиера на Канада заради протести и блокади от антиваксъри

От съображения за сигурност, премиерът Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха дома си в канадската столица. Миналата седмица Трюдо нарече протестиращите "маргинално малцинство". Лидерът на консерваторите, които са в опозиция, се срещна с представители на протестиращите и се изказа за правото им на мирно изразяване на мнение, но се обяви против "дискредитирането" на паметници.

Протестите се случват на фона на сложна политическа ситуация - само преди няколко месеца Трюдо спечели изборите, но неговата Либерална партия не успя да излъчи мнозинство, и той е начело на кабинет на малцинството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Такова поведение не се търпи в ЦСКА, всики ще бъдат глобени!
Стойчо Младенов: Такова поведение не се търпи в ЦСКА, всики ще бъдат глобени!
Кабинетът прие Бюджет 2022 - какво е заложено вътре?
Кабинетът прие Бюджет 2022 - какво е заложено вътре?