НОВИНИ

Премиерът очаква обвинения за бившия шеф на "Булгаргаз", той съзря натиск срещу дружеството

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:22, 31.01.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Извършва се проверка на всички факти около дейността и решенията на "Булгаргаз". А премиерът Кирил Петков очаква до дни да има обвинение срещу бившия директор на дружеството Николай Павлов. Отстраненото ръководство обаче оспорва констатациите на проверката и публикуваха доклада на сайта на дружеството. Пред БНТ Павлов съобщи, че е оказван натиск срещу "Булгаргаз". Според енергийния министър Александър Николов промяна в цените на тока за бита няма да има, а бизнесът и общините ще бъдат компенсирани.

Смяната на ръководството на "Булгаргаз", премиерът Петков обясни с неизпълнение на задачите, което е довело до завишение на цените, а това е могло да се избегне.

"В момента водим разследване и ние сме сигурни, до голяма степен, че част от решенията, които те са взели резултират във високите цени на газа и 30% повишение, което беше предложено на КЕВР", заяви Кирил Петков.

Според енергийния министър Александър Николов "Булгаргаз" не е следвало политиката на Комисията за енергийно и водно регулиране, а използването на управлението на газохранилището в Чирен и условията по дългосрочните договори будят съмнения, допълни още той. Съмнителни според Николов са и предложенията на дружеството за увеличението на цените на газа.

"Има ясно нежелание да се следва политиката, която енергийният и водният регулатор има в сектор Електроенергия, именно регулиран и свободен пазар, въпреки че има такава възможност. Можете да погледнете без да навлизате в детайли и за каквито и да е търговски договори да погледнете променливите на цените на международните пазари от същия период и да прецените дали всички ресурси, с които държавата ни разполага, са отишли за гражданите или не", заяви Александър Николов, министър на енергетиката.

Пред БНТ бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че докладът на Българския енергиен холдинг съдържа несъстоятелни обвинения.

"Имаше предварителен доклад, който ние честно казано бяха абсолютно несъстоятелни, некоректни, неверни. Ние сме ги оборили, на всяка една констатация сме предоставили нашите коментари", заяви Николай Павлов, бивш директор на "Булгаргаз".

Според Кирил Петков обаче скоро ще бъдат повдигнати и обвинения срещу освободеното ръководство на "Булгаргаз".

"Това, което ще видите в следващите няколко дни, допълнителни разяснения, повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията", каза Кирил Петков.

Новоизбраното ръководство ще работи временно до провеждане на публични конкурси. Относно сметките за ток на небитовите потребители - те ще усетят намаление през февруари.

"Фактурите, които ще се получат през февруари месец, ще включат компенсациите за декември и за януари. Това означава, че тези фактури ще бъдат значително по-ниски".

Предвижда се финансова помощ за повишените разходи за електроенергия на болници и учебни заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишните "лъвчета" победиха Таджикистан във втората контрола от лагера в Турция
17-годишните "лъвчета" победиха Таджикистан във втората контрола от лагера в Турция
Разреждат градския транспорт във Варна заради високите цени на горивата и тока
Разреждат градския транспорт във Варна заради високите цени на горивата и тока