НОВИНИ

КПКОНПИ започва проверка на сигнали срещу главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:15, 31.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Антикорупционната комисия започна проверка на сигнали за нарушения срещу главния прокурор. От КПКОНПИ са изискали заверени копия на всички сигнали, изпратени до правосъдния министър Надежда Йорданова. Иван Гешев и правосъдното министерство заявиха, че ще съдействат на проверката.

От Антикорупционната комисия съобщиха, че са се самосезирали от медийни изявления на правосъдния министър, че при нея са постъпили много сигнали за нарушения, извършени от главния прокурор. Последно Надежда Йорданова коментира темата в Сутрешния блок на БНТ "Денят започва" в края на изминалата седмица.

"На лице са различни видове нарушения, както от гледна точка на упражняване на правомощията на главния прокурор като ръководител".

В мандата на настоящия главен прокурор?

- Да, в мандата на настоящия главен прокурор. Както и различни конкретни случаи, както в настоящия мандат, така в предходните му професионални действия, заяви Надежда Йорданова, министър на правосъдието.

От Антикорупционната комисия са поискали правосъдното министерство да им предостави заверени копия на всички сигнали срещу главния прокурор за нуждите на проверката срещу Иван Гешев. Говорителят на обвинител номер едно съобщи, че ще бъде оказана пълно съдействие на проверката.

"Когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор за извършени от тях нарушения, министърът трябва да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализираната прокуратура", заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

От правосъдното министерство съобщиха, че ще съдействат на проверката, която Антикорупционната комисия е започнала.

"Приятно сме изненадани, че след две години начело като ръководител на КПКОНПИ и един месец преди да приключи работата си като ръководител на тази държавна институция, г-н Цацаров най-после е решил да прояви активност и да се самосезира. И се надяваме, че тя е искрена тази негова самоинициатива", коментира Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието.

Заместник-министър Дечев коментира още, че ще изпратят поисканите документи и ще очакват резултат от проверката на КПКОНПИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев е пратил писмо до Асен Василев с искане на анализ на дела на спецпрокуратурата
Гешев е пратил писмо до Асен Василев с искане на анализ на дела на спецпрокуратурата
Кевин Янсон се завърна в България
Кевин Янсон се завърна в България