НОВИНИ

Отново работи залата с пеперудите в Природонаучния музей в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 31.01.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив отварят зала "Тропик" в Природонаучния музей. От няколко седмици има раздвижване на потока посетители, което носи приходи и възможност да се доставят тропически пеперуди.

Зала "Тропик" се зарежда с какавиди от ферма в Англия. Средствата се отделят от приходите на музея, а залата е мястото, в което може да се проследи целия жизнен цикъл на пеперудите.

"Какавидите пристигат в специални кутийки, в които са подредени, след това специалистите, които работят в залата, ги прикрепят и пред погледа на посетителите от какавидата се излюпва една прекрасна пеперуда", обясни директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров.

За да се поддържат условия, близки до естествената среда на пеперудите, има и големи разходи на ток. От музея се надяват задаващите се по-високите сметки да не доведат до ново затваряне.

"С настъпването на новата година токът ни се увеличи малко над 4 пъти и за момента все още не знам как ще се справяме финансово. Кандидатствахме по фонд "Култура" където ни възстановиха част от месечните суми, така че за около месец или два сме се подсигурили за началото на годината", каза Тодоров.

След това ще разчитат на финансова помощ от община Пловдив. За втори път зала "Тропик" е затворена поради проблеми с доставката на какавиди. Те се доставят от Англия, от една ферма в Стратфорд. Доставката минава през Холандия. Със въвеждането на зелените сертификати обаче, се посещаемостта на музея, включително и на залата с пеперуди, намалява сериозно

"Понеже доставката на пеперудите извършваме два пъти в месеца и това е доста скъпа инвестиция точно поради тази причина за известно време бяхме спрели зареждането на какавиди за залата поради това, че посещаемостта се дигна, започнахме да зареждаме отново какавиди. Обикновено около 200 екземпляра от различни 7 - 8 - 10 вида. Средно една доставка струва около 1000 лв. всеки месец, за да може да поддържаме експозицията в непрекъснат работен цикъл, зареждаме два пъти в месеца. Бюджетът на музея е основно от собствените приходи, които ние използваме за зареждане на залата. Първото, което трябва да направим, когато съберем месечните приходи, е да си платим сметките, оттам ако останат средства, заделяме в инвестиране в какавиди", каза директорът на Природонаучния музей.

Основните фактори които вдигат сметката за ток са залата с пеперудите и аквариумите, които също изискват голямо потребление.

"Ние сме се подсигурили с генератор, който в аварийна ситуация започва да работи. При сметка средно около 3500 лв. за момента се очаква, че сметката за ток ще достигне до 15 000 - 16 000 лева", обясни Тодоров.

Една пеперуда от вида горска нимфа се е излюпила съвсем скоро и крилата ѝ още не са съвсем разтворени. Проявява голямо любопитство към микрофона, но животът ѝ трае едва около десетина дни.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън отговаря на депутатски въпроси за партитата на "Даунинг Стрийт" 10
Борис Джонсън отговаря на депутатски въпроси за партитата на "Даунинг Стрийт" 10
Украински гранд разби шампиона на България
Украински гранд разби шампиона на България