НОВИНИ

Собственикът на една от фирмите за осветлението в София: Г-н Бонев може да си е купил клема за вкъщи

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:35, 31.01.2022
37351
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Антикорупционната комисия и Софийската градска прокуратура се самосезираха и ще проверяват наистина ли в столицата едни и същи лампи струват един път 1500 лева и втори път над 5000. За БНТ говори и шефът на една от фирмите, които отговарят за осветлението в столицата.

Втори ден - различни калкулации от различните страни. Борис Бонев започна деня с внасяне на сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция. Изнесе данни за това колко по-скъпи са цените, за които Столичната община се е съгласила да купи частите на лампите от пазарните. На места увеличението е 22 пъти. Собственикът на фирмата, чиито цени са цитирани, отговори:

Колко са завишени вашите цени спрямо пазарните?

"Не са завишени нашите цени", заяви Николай Хинтоларски, собственик на "Лог-Сиберия" ЕООД.

Наистина ли една клема, която можем да купим в магазина за по-малко от 90 стотинки, вие давате на Столичната община за 18 лв.?

Г-н Бонев може да е отишъл и да е купил клемата, която да се използва за вътрешен монтаж, за вкъщи. Аз не знам той каква клема е купил.

Какво друго влиза в тази клема, което я прави да стигне до 18 лв.?

"Поддържане на персонал - от администрацията, която се занимава с цялото осветление, здравословните условия на труд. Изобщо - много видове дейности, които струват пари".

Според собственика на фирмата в цената от около 5000 лева влизат и заплатите на служителите, и всички дейности по монтажа. Въпреки това обаче разликата в цените на едната и другата фирма остава огромна.

От къде идва тази разлика?

"Не знам какви материали ползват. Не знам колко са им качествени материалите. Значи аз се опитах да ви обясня преди малко - основната част на договора е поддръжка. В момента, в който има някакво възлагане на някакви допълнителни дейности, ние слагаме винаги качествени материали, за да не ни се налага после няколко пъти да ходим на поддръжка", заяви Николай Хинтоларски.

А твърдението за заплати от 40 лева на час, от фирмата нарекоха манипулация. Тази сума не била твърдата заплата на служителите.

"Когато има непредвидени определени ситуации - това е допълнително заплащане".

Г-н Кръстев наистина ли ви постави условие за редуциране на цените.

- Да.

И самият Кръстев, подписал договорите, отговори на Бонев:

„200 000 лв. по-малко е получила фирмата „Лог-Сиберия“, която поддържа уличното осветление в северните райони на София и за която общинският съветник Бонев твърди, че е 4 пъти по-скъпи цени".

Столичната община представи своя сметка на нещата, от която излиза, че поддръжката на една лампа и при двете фирми излиза под 10 лв. А изплатените средства за четири месеца назад и към двете е не повече от 7 милиона.

"Реално платените фактури показват ясно, че става дума за манипулация, в която се вадят едни числа, а се крие цялостната картина", заяви Кристиан Кръстев, заместник-кмет на Столичната община.

Заместник-кметът на София отбеляза, че той има най-голям интерес институциите да проверят всички цитирани числа. А на въпроса мисли ли да пренесе разговора с Борис Бонев в съда, собственикът на сочената фирма отговори:

- Да, обмислям го в момента. Провеждам си консултации с адвокатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непочистен комин е вероятната причина за пламналата къща в Бургас
Непочистен комин е вероятната причина за пламналата къща в Бургас
Стойчо Младенов: Такова поведение не се търпи в ЦСКА, всики ще бъдат глобени!
Стойчо Младенов: Такова поведение не се търпи в ЦСКА, всики ще бъдат глобени!