НОВИНИ

Адвокати в изгнание - пред БНТ говорят защитниците на Навални и Кара-Мурза

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:24, 29.02.2024
Чете се за: 10:12 мин.
По света
знаково дело москва
Слушай новината

Адвокатите на най-знаковите представители на руската опозиция - Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза, са били принудени да напуснат Русия още миналата година под заплахата от арест и наказателно преследване. Като причина за това Олга Михайлова (адвокат на загиналия в сибирска колония Алекесй Навални) и Вадим Прохоров (адвокат на Владимир Кара-Мурза, който излежава 25-годишна присъда) изтъкват факта, че са защитавали в съда опозиционери на Кремъл.

Олга Михайлова, адвокат на Алексей Навални

БНТ: Дали думите на Юлия Навалная успяха да стигнат до евродепутатите?

- Много се надявам това да е така, във всеки случай онези, с които говорих, имат едно много добро отношение към Юлия Навалная, всички те наистина скърбят за станалото. Много се надявам, че не само сърцето им, но и умът им ще бъде зает с думите, които днес изрече Юлия.

Не знам доколко са наясно хората, които живеят в България, какво се случва в Русия напоследък. Просто в Русия на 13 октомври бяха арестувани всички адвокати на Навални. Тогава ме нямаше в града и всъщност затова сега съм тук на свобода. Но така или иначе колегите ми са в затвора, всички ние, включително и аз, сме обявени за екстремисти, участници в престъпната общност на Навални и доколкото разбирам такова нещо се случва за пръв път след 1937 година.

Адвокатите никога, дори по съветско време, не са били арестувани, не са били задържани под стража поради това, че са защитници на политици, на опозиционни политици. И въпреки всичко, това се случи.

Четири месеца след като ни отстраниха от защитата му, а например аз съм го защитавала в продължение на 16 години във всички наказателни дела срещу него, спечелили сме всички оплаквания в Европейския съд, излизали сме дори на трибуната тук, в Страсбург, заедно в Голямата палата. Но въпреки всичко вече не можех да го защитавам от октомври, а след четири месеца пристигна трагичната новина, че него все пак го убиха в затвора. А през всичките тези години, когато беше заточен, през тези три години винаги сме се притеснявали за живота му, особено след като го отровиха, но стана така, че след като всички негови адвокати бяха арестувани и го изолираха от нас, него го убиха.

Вадим Прохоров, адвокат на Владимир Кара-Мурза

БНТ: Как се чувства в момента господин Кара-Мурза?

- Владимир Кара-Мурза, който сега е най-известният руски политически затворник, получи от путинския режим максимална присъда – 25 години лишаване от свобода под строг режим на излежаване. Това е възможно най-дългият срок на присъда сред политическите затворници. Здравето му по начало беше разклатено още след двата опита да бъде отровен от агенти на ФСБ. Това беше първо през месец май 2015 година, когато отравянето беше беше изключително тежко, и това се повтори през февруари 2017 година.

Впрочем журналистически разследвания разкриха имената на служителите от Втори институт по криминалистика на ФСБ, които са били изпратени за него, а след това същите тези хора бяха изпратени и за Навални.

След тези две отравяния здравословното състояние на Кара-Мурза е в много, много, много тежко състояние. Той разви полиневропатия, която е много тежко да бъде лекувана и на свобода, а в затвора на практика е невъзможно да се лекува. С такова заболяване не могат да те вкарат в затвора, дори и според списъците на руското законодателство. Но това не интересува руските власти и очевидно Кара-Мурза ще е следващата жертва на путинския режим, защото здравето му буди сериозни притеснения дори без някакви допълнителни усилия, без да е вкаран в карцер или в изолатор.

БНТ: Какво според Вас трябва да предприеме Европейският съюз не само за неговото освобождаване, но и за освобождаването на останалите политически затворници?

- Бих казал, че победата на добрата страна в агресията, подпалена от Путин, до голяма степен би довела до края на неговия режим, тоест, ако наречем нещата с истинските им имена, победата на Украйна. Като реалист разбирам, че процесите не са толкова прости и могат да се развият в различни посоки, но падането на Путин и неговите приближени би довело до освобождаването на всички политически затворници, това е ясно. Но дори ако Путин се задържи на власт още време, а по всичко личи, че именно така ще стане, Европейският съюз и целият цивилизован свят би трябвало се отнесат с по-голямо внимание към освобождаването на политическите затворници на режима. Би трябвало да поведат разговори за някои отделни хора, например за Кара-Мурза, да опитат евентуална размяна, каквато беше практиката по съветско време. Между другото наскоро имаше такава размяна на Грайнер срещу Бут, тоест периодично това се практикува.

И разбира се, трябва задължително да имаме на ум и да говорим за варианти при евентуално примирие, когато краят на войната наближи. Как ще приключат нещата, трудно е да се гадае, може би по някакъв корейски вариант, как ще се решава съдбата не само на украинските военнопленници в Русия, на прехвърлените в Русия украински деца, но и на политическите затворници в Русия, голяма част от които са осъдени заради своите антивоенни позиции.

БНТ: Възможна ли е размяната на господин Кара-Мурза с някой руски агент, задържан на Запад, както научихме преди няколко дни, че се подготвя такава размяна? Вие като негов адвокат в течение ли сте по повод на нещо такова?

- Не мога нито да потвърдя, нито да отрека разпространената информация за това, че се подготвяла размяна с хора от екипа на Навални. Във всеки случай, такива преговори биха се водили без моето участие. Що се отнася до Кара-Мурза, постоянно вървят някакви консултации, това е ясно. И ми се струва, че, да, в Европейския съюз има такива хора, например господин Красиков, за когото Путин директно заяви на Карлсън, че е готов да го размени срещу Гершкович. И според мен, Красиков е толкова необходим на Путин, че той би го разменил срещу Гершкович заедно с Кара-Мурза. За това обаче са нужни разговори, общественото мнение трябва да напомня на
европейските правителства, че в Русия загиват политически затворници, които са осъдени точно заради своята антивоенна и проевропейска позиция.

БНТ: Напоследък чухме, че е арестуван адвокатът на майката на Навални. Имало ли е подобни действия срещу Вас, да Ви арестуват, да Ви оказват натиск?

- Аз бях адвокат на Кара-Мурза на място и продължавам да съм негов адвокат, но вече в изгнание. Точно като негов адвокат ми се наложи да напусна Русия през април миналата година, във връзка със защита на Владимир Кара-Мурза по наказателното дело в Московския градски съд. Прокурорът Борис Лаксионов, и председателят Сергей Подопригоров започнаха да ме заплашват, че ще започне наказателно дело срещу мен заради оповестяване на данни от предварителното разследване, за неуважение към Съда, клевета срещу прокурора.

И накрая ме повика един от малцината останали в Русия опозиционни политици и ми съобщи, че към мен изглежда проявява интерес поне един от заместниците на главния прокурор, който всъщност контролира делото срещу Кара-Мурза. Стана ми ясно, че това е неформално предупреждение, за това ми се наложи да напусна Русия. По правило, когато започнат административни арести и подобни предупреждения, е добре човек да ги вземе сериозно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Димитрова завърши на девето място в масовия старт на световното първенство по биатлон за младежи и девойки в Естония
Валентина Димитрова завърши на девето място в масовия старт на световното първенство по биатлон за младежи и девойки в Естония
Николай Панов завърши на девето място на пистолет при мъжете, една точка лиши България от бронз в отборното при жените
Николай Панов завърши на девето място на пистолет при мъжете, една точка лиши България от бронз в отборното при жените