НОВИНИ

АЕЦ "Козлодуй" ще ползва гориво от "Уестингхаус" през следващите 10 години

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:46, 22.12.2022
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години. Горивото ще бъде използвано за 5-и блок на атомната централа.

Вижте и репортажа на Ирина Цонева

Министърът на енергетиката Росен Христов определи подписването като значителна крачка напред към диверсификацията на доставката на ядрено гориво, както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решение на НС от ноември месец тази година.

"В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна, условията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С "Уестингхаус" сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация и то в пълни плюсове за нас", каза той.

Министърът на енергетиката увери, че употребата на ядреното гориво на "Уестингхаус" е безопасна. Преди сключването на договора е направено обстойно проучване в страните, в които вече то се използва.

"Това до голяма степен ни помогна да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, така че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за ядрен контрол там работи, те споделиха своя опит с нас и благодарение на тях решихме проблемите. Запознати сме и с тестовете, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма рискове горивото да не сработи. Бяха въвлечени международни експерти на най-високо ниво, за да се гарантира безопасната експлоатация. Всичко, което може да се направи е направено, така че да нямаме нови рискове", каза той.

Министър Христов подчерта, че с договора се гарантира сигурността на доставките, защото в момента всякакви доставки от Русия са невъзможни, включително и такива на ядрено гориво.

"С този договор се гарантира сигурността на българската атомна електроцентрала", допълни и Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Управляващ директор на "Уестингхаус Електрик Швеция" окачестви подписването като исторически момент и началото на дългогодишно партньорство.

"Това е краят на един много дълъг процес и с това подписване ние слагаме началото на едно дългогодишно партньорство, което ще продължи занапред. Ние целим защита и сигурност на ядрената ви централа, за тази цел можем да се похвалим с над 40-годишен опит в нашата сфера на работа и с компетентност. Ние от "Уестингхаус" сме изключително ангажирани да развием едно успешно партньорство. Искрено се надявам началото на това партньорство да има само успехи за България.“, каза той.

Очаква се в средата на 2024 г. България да получи пълния лиценз, както и доставките на горивото.

"По повод спекулациите относно финансовите условия искам да кажа, че благодарение на преговорите икономическите условия бяха подобрени, цената от юли месец е намалена – говорим за двуцифрени проценти намаляване на цената", уточни той.

Договорът не включва извозването на ядреното гориво.

"То и сега се извършва от трета страна – руска компания. За съжаление, компанията Маяк е неспособна вече да си изпълнява договора, тъй като с решение на руската администрация лицензът им беше отнет. Засега това гориво се складира на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В Европа има една единствена компания, която предоставя такива услуги, в момента сме в процес на разговори. За момента нямаме критични точки, имаме необходимата инфраструктура", коментира още той.

Енергийният министър обясни, че подобен ангажимент страната ни ще подпише с компанията Фраматом за шести блок, с което напълно приключваме процедурата по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, като така ще имаме ядрено гориво от два независими неруски източника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледният дух на София (Снимки)
Коледният дух на София (Снимки)
Левски получи предупреждение от Дисциплинарно-административния съвет на НБЛ
Левски получи предупреждение от Дисциплинарно-административния съвет на НБЛ