НОВИНИ

Прокурорският син Васил Михайлов отива на съд за осем престъпления

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:00, 22.12.2022 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Васил Михайлов, синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов, отива на съд. Михайлов - младши стана известен след няколко побоя в Перник. Районната прокуратура в София го дава на съд за 8 престъпления.

Бащата на Васил Михайлов до лятото на тази година беше заместник-окръжен прокурор на Перник. По тази причина и да се осигури обективност на разследването главния прокурор разпореди разследването да се поеме от Софийската районна прокуратура и по този начин да се избегне възможността Михайлов баща да окаже влияние върху работата на разследващите.

Само експертизите, с които се доказват телесните повреди, както и автентичността на видеоклиповете, в които се вижда как Бисер Михайлов бие различни хора са над 10. Има доказателства, че на двама от пострадалите са нанесени средни телесни повреди, а разходите по разследването до момента са над 5000 лева.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

За 7 месеца прокурорите от Софийската районна прокуратура и разследващите от СДВР са разпитали 45 свидетели и са събрали 12 тома доказателства, с които предават на съд прокурорския син Васил Михайлов за 8 престъпления.

"Измежду които леки телесни повреди, средни телесни повреди, закана за убийство, както и хулиганство", заяви Иван Стефанов, зам. районен прокурор на София.

Случаите, за които Васил Михайлов отива на съд, са побоища по хулигански подбуди в периода от ноември миналата година до юни тази година, когато е арестуван. Срещу прокурорския син и в момента постъпват сигнали в прокуратурата.

"Като имаме изцяло нов случай, който преди няколко дни постъпи нов сигнал, касаещ служител на ГД "Охрана", към който обвиняемия Васил Михайлов е отправил закани за престъпление, а именно физическа саморазправа, докато същия е изтърпявал мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Стефанов.

Други сигнали пък са за случаи от преди есента на миналата година. По всички тях в момента се събират доказателства в отделни разследвания, по които прокурорският син може да бъде привлечен като обвиняем.

"Настоящият казус е нагледен пример за това, че прокуратурата е безкомпромисна към извършителите на престъпления, независимо от техния семеен социален статус или място в държавната йерархия, независимо от длъжността, която заемат", каза зам. районният прокурор на София.

Васил Михайлов е син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов. След като станаха известни побоищата на Михайлов - син по предложение на главния прокурор Бисер Михайлов беше освободен от поста зам. окръжен прокурор на Перник, а Иван Гешев го призова да си подаде оставката и като магистрат и да напусне прокуратурата.

Какво ще е наказанието, което може да получи Васил Михайлов, решава съдът. Две от обвиненията са за средни телесни повреди по хулигански подбуди. Те са нанесени на двама души. Това са и най-тежките престъпления, в които Васил Михайлов е обвинен. Ако по някое от тези две обвинения тъй бъде признат за виновен, предвиденото в закона наказание е от 2 до 10 години затвор.

На 27 октомври Софийският градски съд постанови мярка за неотклонение "домашен арест" на Васил Михайлов от Перник, обвинен в побой след като видеа с проявената жестокост срещу различни хора бяха публикувани в интернет.

Пуснаха под домашен арест прокурорския син, обвинен в побой в Перник

С решението си СГС отмени определението на Софийския районен съд, с което на Васил Михайлов е взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът прие, че има обосновано предположение, че Михайлов е извършил трите престъпления, за които е обвинен, тъй като до момента показанията на пострадалите не са опровергани. Въпреки че законовият срок за задържане не е надвишен, неговата продължителност е снижила опасността от извършване на престъпление, смятат магистратите. Съдът отбеляза и факта, че обвиняемият е неосъждан.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

18-годишният Васил Михайлов е син на Бисер Михайлов, който по време на случилото се беше заместник-окръжен прокурор на Перник. След ареста на сина му Бисер Михайлов сам поиска да бъде освободен от ръководния пост и да остане редови обвинител.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна привлече португалски вратар
Спартак Варна привлече португалски вратар
Десислава Атанасова: ПП са в делюзия, не са се срещали с никого от ръководството на ГЕРБ
Десислава Атанасова: ПП са в делюзия, не са се срещали с никого от ръководството на ГЕРБ