НОВИНИ

"Ахимса"(Ненасилие): 40 български художници с изложба срещу агресията

bnt avatar logo
от БНТ
14:25, 05.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Култура
Слушай новината

Уникална изложба "Ахимса" или в превод от санскрит - "Ненасилие", се появи в престижната централна столична галерия "Райко Алексиев", за да привлече вниманието на хората към една от най-древните идеи и доктрини на индийска земя - толкова необходима днес в нашия напрегнат свят.

Експозицията е уникална, защото в честванията на 150-годишния юбилей от рождението на Махатма Ганди преди няколко години в повече от 200 страни досега няма нито една подобна на нашата "Ахимса". Уникална, защото Махатма Ганди е единственият земен човек от нашата цивилизация, победил насилието с ненасилие, обединявайки стотици милиони - махараджи и онеправдани.

В изложбата участват 40 български художници от всички поколения - може би, за да продължат дълбоката следа от нашите творци в българо-индийската близост във времето - на Борис Георгиев, който преди близо 90 години е единственият художник, рисувал Махатма Ганди по време на молитва в неговия ашрам; на такива колоси като Илия Петров, Дечко Узунов, Любен Стоев....и на днешните скулптори - Иван Русев, всеизвестен в Индия като Майстора на индийските пещерни храмови миниатюри и автор на паметника на Махатма Ганди и козичката му, с която през декември 1931-ва година влиза в британския парламент, за да воюва за индийската независимост; проф. Емил Стоев с две фигури от 80-те на мемориалния комплекс на Ганди, сътворен от повече от 40 скулптури от целия свят на крайбрежието на Арабско море на Мумбай; на Георги Чапкънов и др.

"Ахимса - Ненасилието е велика тема. Това не е просто изложба. Това не е изложба, която е съставена от добри произведения на добри автори. Това е отборно, колективно, съвместно усилие да се затвърди, да се защити една идея, която в момента придобива изключително значение, изключителна важност", убеден е проф. Станислав Памукчиев - художник.

"Съвремениците, всички ние, можем да считаме ненасилието като кауза - кауза на света, кауза на живота. И в този смисъл тази изложба има една много мощна роля извън естетическата мярка, към която разбира се всички ние сме се стремили", казва проф. Емил Попов - скулптор.

" Ние сме заобиколени от много насилие в обществото, вътрешно и външно. В тези времена трябва да обърнем поглед назад към посланието на Махатма Ганди за ненасилие, към посланията на Нелсън Мандела, на Мартин Лутър Кинг...", заяви Н. Пр. Санджай Рана - посланик на Индия в България.

Репортаж: Даниела Кънева / Михаил Врабчев

Цялото интервю на Даниела Кънева с проф. Емил Попов вижте тук:

Цялото интервю на Даниела Кънева с проф. Станислав Памукчиев вижте тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: Чака ни много трудна и тежка пролет
Саша Илич: Чака ни много трудна и тежка пролет
Бончо Генчев в "Зала на славата"
Бончо Генчев в "Зала на славата"