НОВИНИ

Айк Мнацаканян се класира на полуфинал на европейското първенство по борба

Кирил Милов и Абу-Муслим Амаев чакат репешажи

Айк Мнацаканян
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:16, 13.02.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национал Айк Мнацаканян се класира на полуфинал в категория до 82 кг от европейското първенство по борба в Букурещ, а Кирил Милов и Абу-Муслим Амаев чакат класиране на репешажи след последните квалификационни битки в класическия стил.

Мнацаканян започна на 82 кг срещу представителя на домакините Василе Койоч и го победи трудно – при равни точки и по критерий. На осминафиналите българският олимпиец срещна молдовеца Александру Соловей и започна със защита на партер, след което пренесе два пъти съперника си за преднина от четири точки. Мнацаканян бе наказван два пъти и бе поставян отново в партер, но в нито един от случаите не позволи на Соловей да направи движение за точки. Така българският национал продължи напред с победа 6:5.

В решаващата схватка тази вечер Мнацаканян ще се изправи срещу Алперен Бербен (Турция).

Като един от най-високопоставените борци в световната ранглиста на 97 кг, Милов започна турнира директно на осминафиналите. Там той срещна бронзовия медалист от Токио 2020 Тадеуш Михалик (Полша) и го доминираше в целия двубой. Милов взе пет точки преднина след партера в първата част и по-късно довърши Михалик с техническо превъзходство. На четвъртфиналите българинът се изправи срещу състезателя с неутрален статут Магомед Муртазалиев. 22-годишният руснак надви Милов с 4:0 и така родният национал ще се надява той да го изтегли на репешаж за бронз с победа на полуфиналите.

Амаев бе изключително резултатен в новата си категория до 67 кг. Той записа цели 16 технически точки на старта срещу Шон Надоргин (Израел), а на осминафиналите българският национал се изправи срещу бронзовия медалист от световното първенство през 2021 Криступас Шлейва (Литва). Амаев не се затрудни и започна със зрелищно движение за пет точки, след което добави още три за техническо превъзходство. Срещата завърши 9:0 заради загубено оспорване на литовския треньор.

Отличната серия на Амаев в Букурещ спря на четвъртфиналите. Българският национал допусна пет точки на старта срещу световния вицешампион Хасрат Джафаров, който в крайна сметка спечели с 13:4.

Недялко Петров все още има шанс за репешаж на 60 кг, а Дейвид Димитров отпадна от турнира по класическа борба. Тази вечер българските национали ще получат първи шанс за медали. На 63 кг Едмонд Назарян ще се изправи срещу Стефан Клеман (Франция), а Стефан Григоров ще срещне Манвел Хачатарян (Армения) за трето място на 55 кг.

Днес от 18:00 часа предстоят финалите в класическия стил (55, 63, 77, 87, 130 кг) пряко по БНТ 2 и на сайта bntsport.bg.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков за земеделските протести: Оставката на министър Вътев не е основа за преговори
Денков за земеделските протести: Оставката на министър Вътев не е основа за преговори
Николай Христов се присъедини към Славия
Николай Христов се присъедини към Славия