НОВИНИ

Академичната общност на НСА почете паметта и делото на Апостола

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
18:08, 19.02.2021
Чете се за: 01:09 мин.
Други спортове
академичната общност нса почете паметта делото апостола

С полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски пред Ректората, академичната общност на Национална спортна академиясъщо отбеляза днес 148 – годишнината от гибелта на Апостола на свободата и свой патрон. Официален гост на церемонията в НСА бе Христина Богданова – родственица на Васил Левски.

„През целия си живот едно от нещата, които той е правил е да поддържа и развива не само дух, но и своята физическа издръжливост и ловкост. Това за него е било важно и на това е учил и децата, особено в периода, докато е учител във Войнягово, където системно се занимава с физическата подготовка на своите ученици, освен всички други неща, на които ги е учил. Левски е разбирал и вярвал в това, че за да успеем трябва да имаме много качества сред които и физическата подготовка“, сподели Христина Богданова и допълни, че според нея Академията прави това в днешно време – създава личности в спорта, които прославят страната ни навсякъде по света, които ни радват и ни карат да се чувстваме горди, че сме българи .

Цветя на паметника на Апостола положиха също проф. Пенчо Гешев, член на Съвета на настоятелите и ректор на НСА (2012-2019 г.), проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на Академията, ректорското ръководство, председателя и членовете на Студентския съвет, бивши, настоящи колеги и гости.

Ректорът на висшето спортно училище проф. Николай Изов съобщи, че вчера в НСА е била открита кандидатстудентската кампания.

„Срокът за прием на документи е до месец юни. Подготвили сме се и по искане на всички държавни и общински спортни училища сме осигурили условия на децата да продължат образованието си в НСА. Специалностите към днешна дата в НСА са 68 по вид спорт, имаме няколко специалности, които са сателитни към професионално направление „Спорт и обществено здраве“, имаме обществено здраве специалност „Кинезитерапия“ , това е регулирана професия. Факултет „Педагогика“, това е приоритетна специалност, тъй като МОН въведе политиката за финансиране на таксите за обучение на студентите, така че студентите вече втора година не заплащат такси в тази специалност“, допълни проф. Изов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
148 години от гибелта на Васил Левски: Политици цитираха вечните му думи
148 години от гибелта на Васил Левски: Политици цитираха вечните му думи
69 държави са дали съгласие за изборите на 4 април на тяхна територия
69 държави са дали съгласие за изборите на 4 април на тяхна територия