НОВИНИ

Академик Пловдив излъга Рилски спортист и записа втора победа през сезона

Успехът е първи за пловдивчани като домакини

БК Академик Пловдив Рилски спортист
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:36, 20.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Академик Пловдив постигна втора победа от началото на новия сезон в Националната баскетболна лига за мъже, след като надигра тима на Рилски спортист със 69:65 (17:17, 13:16, 16:15, 23:19) като домакин в последната среща от 7-ия кръг на шампионата. С успеха, който е първи за пловдивските „студенти“ като домакини през кампанията, играчите на Йордан Янков се отлепиха от дъното в класирането и с баланс от 2 победи и 5 загуби делят десетата позиция в подреждането с тима на Миньор 2015. Рилски спортист пък регистрира четвърто поражение в седем мача, какъвто е балансът и на Спартак (Плевен), Шумен и Берое.

Двубоят в зала „Сила“ започна с над 10 минути закъснение заради проблем със светлинното табло, което не отчиташе секундите за атака. Проблемът така и не беше отстранен през първото полувреме, а оставащото време в нападение бе съобщавано от диктора в залата. „Студентите“ стартираха по-концентрирано след забавянето на играта и поведоха със 17:6, но постепенно Рилски спортист подобри представянето си и намали изоставането си на само 2 точки в края на първата част – 17:15 в полза на Академик.

Вторите десет минути също бяха равностойни. Двата тима стояха близо в резултата през цялата четвърт и така краят на първото полувреме дойде при точка преднина за гостите – 31:30.

След почивката двубоят продължи да бъде нискорезултатен, като и двата отбора се затрудняваха да намират верните решения в нападение и нито един от двата състава не съумя да отвори разлика – 46:46 преди последните 10 минути.

В началото на последната четвърт обаче Академик започна да напипва верния ритъм при стрелбата си от дистанция и реализира три тройки, с което се откъсна напред в резултата и поведе с 65:57 2:54 минути преди финалната сирена. Това се оказа ключово за крайния изход от срещата, след като играчите на Йордан Янков не изпуснаха инициативата и се поздравиха с успеха след 69:65.

Най-резултатен за победата на домакините бе Джъстин Маккол с 19 точки, а 13 добави Мартин Маринов.

За гостите от Самоков Чавдар Костов реализира 15 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели европейската титла по шахмат при жените
България спечели европейската титла по шахмат при жените
Новак Джокович ще защитава цветовете на Сърбия в Купа "Дейвис"
Новак Джокович ще защитава цветовете на Сърбия в Купа "Дейвис"