НОВИНИ

Акция срещу Васил Божков: Полицията обискира офиси на хазартния бос (ОБЗОР)

Божков повтори отново, че няма нищо общо с Алексей Петров

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:04, 19.01.2024 (обновена)
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията обискира офиси на Васил Божков. Бизнесменът беше разпитан и в СДВР , според адвоката му по досъдебно производство от миналата година свързано с фирми, които се разследват. От МВР потвърдиха за акция в София свързана с разследването на убийството на Алексей Петров, без обаче да разкриват подробности. Васил Божков повтори отново, че няма нищо общо с Алексей Петров и че започва работа по нов политически проект.

На този етап не е официално потвърдено, че акцията в офисите на Васил Божков има пряка връзка с разследването. Но докато течеше акцията, след многобройни запитвания, от пресцентъра на МВР заявиха единствено, че в София се провеждат следствени действия, свързани именно с убийството на Алексей Петров, а със събраните материали ще бъдат предадени на градската прокуратура. Така близо пет месеца след разстрела се появяват сигнали, че може би от полицията разполагат с гореща следа. Това не е първият случай, при който името на Васил Божков се свързва с това на бившата барета. Бизнесменът беше разследван за неуспешния атентат срещу Петров пред басейна Спартак през 2002 г., но доказателства за поръчителство не бяха открити.

Днес Божков отрече да има нещо с Алексей Петров и заяви, че акцията е свързана с проверка на няколко фирми. Оплака се, че е жертва на политическа репресия и обяви, че ще прави нов политически проект. Това е пореден опит на бизнесмена, санкциониран по "Магнитски", да влезе в политиката. През 2021 г. Васил Божков участва в парламентарните избори с формацията "Българско лято" - като на изборите през юли спечели малко под 2 процента от гласовете.

Вижте прякото включване на Тихомир Игнатов

Рано тази сутрин спецполицаи влязоха в три офиса в София, за които се смята, че са свързани с бизнесмена Васил Божков.

Васил Божков: "Казаха ми, че проверяват някакви фирми и търсят някакви документи. Това е чиста политическа репресия. Тук е празно. С игла да минеш няма какво да закачиш."

Малко след това от пресцентъра на МВР заявиха, че на територията на София се провеждат процесуално-следствени и оперативни действия, свързани с убийството на Алексей Петров, а събраните доказателства ще бъдат докладвани на градската прокуратура.

Васил Божков: "Нищо общо нямам с Алексей Петров и никога не съм имал."

Малко след началото на акцията Божков напусна адреса, на който е под домашен арест, с личния си автомобил, за да се яви на разпит в СДВР.

Адвокатът му обясни, че става въпрос за досъдебно производството от миналата година, свързано със седем фирми, които са били собственост на бизнесмена до едно определено време, след което са били прехвърлени на друго лице.

Георги Гатев - адвокат: "Нищо не са иззели. Интересното е, че претърсването е извършено по така нареченото условие при неотложност. Аз не виждам каква неотложност може да има за изземане на тези документи при положение, че делото е още от минала година. Божков е тук под домашен арест. Според мен това действие е абсолютно неправомерно."

На излизане от СДВР Божков отрече да е бил разпитван за убийството на Алексей Петров.

Васил Божков: "Нямаше такива въпроси. За какво ви питаха. За глупости. Това е за целия този цирк. Познаваш ли тази компания, онази компания."

Бизнесменът определи акцията като опит за сплашване на хората, които го подкрепят и обяви, че работи върху нов политически проект:

"Новият ми политически проект е всички срещу хунтата. В България има хунта от двама души - Борисов и Пеевски с прилепените към тях прилепалки "Продължаваме Промяната" и други такива. Създадена изкуствено опозиция от "Възраждане", която им е аватар и ги държат все едно са им опозиция."

снимки: БТА

Борисов и Пеевски отговориха така:

"Какво ме интересува какво е казал Божков. Всички минаха на избори вече много пъти. Нинова и Божков като няма какво да кажат, казват Бойко Борисов. Това вече е нахалство."

"Важното нещо, което искам да коментирам. Има скандал, който вие го пропуснахте."

Васил Божков , който е в списъка "Магнитски, се завърна в България през лятото на 2023 година, след като повече от три години се укриваше в Дубай. Три години по-рано срещу него бяха повдигнати множество обвинения сред тях за рекет, данъчни, престъпления, пране на пари и подбудителство към убийство на няколко лица.

По темата работихо Т. Игнатов, Т. Кънчева, Д. Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът е получил обяснения от Асен Василев за обвиненията в имотните сделки
Премиерът е получил обяснения от Асен Василев за обвиненията в имотните сделки
Депутати искат промяна в правилника на НС заради оглавената от "Възраждане" комисия за службите
Депутати искат промяна в правилника на НС заради оглавената от "Възраждане" комисия за службите