НОВИНИ

Алберт Попов и Камен Златков: Искаме да сме по-бързи

Алберт Попов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:04, 18.02.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските скиори Алберт Попов и Камен Златков заявиха, че се стремят да подобрят изявите си от Зимните олимпийски игри. Те бяха специални гости в предаването "Олимпийски върхове" по БНТ.

Най-добрият ни алпиец не скри разочарованието си и даде подробен анализ на своите спускания по време на Игрите Пекин.

"Спортната злоба се обажда, когато си близо до историята е малко болезнено, но в крайна сметка съм доволен. Смятам, че дадох всичко от себе си. 9-о място е страхотен успех. Трасето не ми беше удобно, но се опитах да се настроя. Работихме предишните дни, за да разбера, с кои ски ще изгубя най-малко време в равнинните части. В първото спускане се изненадах, че равнинната част ми бе по-силна от стръмната. Очевидно сме работили по правилния начин и резултатът е налице. Във втория манш пистата беше специфична и първите четири врати бяха стръмни. В тези врати трябва да дадеш всичко от себе си, за да събереш скорост за цялата равнинна част. На 3-ата врата имаше леки следи. Не нацелих с няколко милиметра тези следи и ската ми ме подхлъзна. В самия завой загубих скорост и в равното стотните се натрупват", поясни той.

Камен Златков посочи подкрепата от неговия колега като важна.

"Това, че не съм сам ми помага. Когато си сам е по-трудно. Радвам се, че влизането ни в топ 30 е доста голямо. Сега вече Алберт често е в топ 30. Радвам се, че успях да стигна в елита. Увереност имам, тя идва след много тренировки. Този сезон показах силни резултати в началото. Бях готов да рискувам. На Олимпийски игри разбира се, че ше търсиш максимума", допълни той.

Алберт Попов си спомни първите състезания в кариерата си и първите срещи с големите имена.

"Като бях по-млад си спомням, че поздравявах звездите, но те не отговаряха. Все едно те няма. В такива моменти българското в мен се обажда и се заричах да им покажа, на какво съм способен на следващия ден на старта. Когато видят хъс в теб и че се справяш добре, гледат по различен начин", разказа той.

Алберт Попов сподели и каква е била ежедневната му подготовка на Зимните олимпийски игри.

"Това, което правехме с Камен е да станем сутрин за тренировка на сняг. Не най-ранната тренировка, защото беше студено, а снегът беше един и същ през целия ден. Кабината беше страхотна, защото тя тръгваше от селото и не пътувахме с рейсове. Кабината те кара точно на пистата, снегът е изкуствен, твърд. След тренировка с кабината се прибираме, оставяме ските, хапваме, почивка, фитнес, следобедна тренировка, гледаме видеата от деня и следваше кратка среща с треньорите, да се разберем за следващия ден. Видяхме се с Вальо Стефанов и с Виктор. Преди Олимпиадата ни подсказаха какъв е релефът. Помагаха ни", твърди той.

Двамата споделиха ценните уроци, които са научили през изминалите седмици.

"С всеки един старт на по-големи форуми добиваме опит и увереност", заяви Камен Златков.

"Аз научих, че трябва да си перде, да не ти пука и да се абстрахираш максимално. Чувствах се спокоен на тези игри, спрямо тези в Южна Корея", допълни Алберт Попов.

Алберт Попов коментира и неизменните сравнения с Петър Попангелов, но ще се радва, ако запише рекорд на името си.

"Не са ми цел рекордите на Петър Попангелов. Аз разбирам за тях, след като съм ги постигнал. Рекордите съществуват, за да бъдат подобрявани, така че ще се радвам да подобря някой рекорд" твърди той.

С поглед напред двамата коментираха предстоящите си изяви.

"Остават още няколко старта от Световната купа. Надявам се да направя силно класиране в топ 30. Искам да съм по-бърз и по-силен", коментира Камен Златков.

"Искам на Световната купа да си го върна за 30-те стотни от Олимпиадата. Накрая на сезона ще започнем да гледаме какво можем да подобрим и как можем да сме по-бързи", завърши Алберт Попов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка и две деца пострадаха при катастрофа на пътя Бургас - Айтос
Майка и две деца пострадаха при катастрофа на пътя Бургас - Айтос
Никола Минчев в "Панорама": България не е бедна държава, просто е безумно крадена
Никола Минчев в "Панорама": България не е бедна държава, просто е безумно крадена