НОВИНИ

Александър Николов е депозирал оставката си

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:11, 13.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Енергийният министър Александър Николов е депозирал оставката си днес. Малко по-късно това направи и външният министър Теодора Генчовска.

Другите двама министри на "Има такъв народ" - на регионалното развитие и на спорта депозираха оставките си още миналата седмица, след като стана ясно, че партията на Слави Трифонов изтегля министрите си от коалицията.

Ще намерят ли управляващите стабилност след разрива в коалицията - това е големият въпрос.

"Изборите са последен вариант в тази ситуация" - е позицията на "Продължаваме промяната".

От БСП решиха да останат във властта, за да не бъде хвърлена страната в хаос.

За "Демократична България" е важен форматът за вземане на решения от тук нататък.

Вече тройната коалиция няма мнозинство в парламента и са необходими 12 гласа подкрепа извън нея, за да могат да бъдат приети бюджетът и най-належащите законопроекти.

След излизането на "Има такъв народ" от коалицията, докато от Продължаваме промяната търсят 12 депутати, БСП остават твърдо зад управлението, то за "Демократична България" е важен форматът за вземане на решения от тук нататък.

"Да е ясно, че някаква група народни представители подкрепят на принципна основа, а не защото има някакви скрити договорки с тях. За нас е важно по 4-5 теми, които са ни в управленската програма, да има все пак гарантирано мнозинство на база на принципни договаряния. За нас е важно това правителство да има още известно време да свърши работата, за която беше избрано", каза Атанас Славов от ДБ.

Атанас Славов, ДБ: Категорично остава идеята за разделяне на КПКОНПИ на две

Според Даниел Смилов има координирана атака на управляващото мнозинство от три страни:

"От едната страна е президентът Радев, от друга страна е вътрешната атака от ИТН, и разбира се, от трета страна са ГЕРБ и ДПС", каза Смилов.

"Има неприемане, нетърпимост и отричане на другия. Всички знаем кой кого не може да понася. Няма как да не разпаднеш управлението при положение, че няма да гласуваш някакви предложения на това правителство", каза доц. Татяна Буруджиева.

Анализаторите чертаят два сценария. Първият - Кирил Петков и "Продължаваме промяната да намерят нужните им депутати, за да укрепят управлението.

"За мен това за сега изглежда по-малко вероятният вариант. От там нататък отиваме към втория вариант - сформиране на временно мнозинство в този парламент. Кой ще бъде е ясно - това ще бъдат ГЕРБ, ДПС, ИТН и предполагам с малка подкрепа от "Възраждане" или някоя друга група. Това временно мнозинство ще бъде ангажирано с някакви поправки на бюджета, актуализация на бюджета", каза Смилов.

"С актуализацията на бюджета, според мен, това ново мнозинство, за което говори колегата, ще нанесе такива зулуми и беди според мен в този бюджет. Трябва да се върви през избори, защото електоралната картина и подкрепата на хората е доста променена", каза Буруджиева.

Вижте коментара им тук:

А кой ще заеме вакантните министерски постове и от коя партия във вече тройната коалиция - засега остава неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна замина на подготовка в Банско
Спартак Варна замина на подготовка в Банско
Задържаха извършителя на кражба на компютри от училище във Варна
Задържаха извършителя на кражба на компютри от училище във Варна