НОВИНИ

Александър Симидчиев: Хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 08.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Пирогов" е една от петте най-големи болници в България, а средствата, които НЗОК отделя за здравеопазване, в тях има няколко различни сфери на здравната система. Най-големите болници взимат значителна част от ресурсите. През петте най-големи болници минава оборот толкова, колкото общо през цялата доболнична помощ. Това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от ПП-ДБ.

Според него, всяка една от системите в здравеопазването е затруднена:

"Всичките системи, включително и големите болници са поставени пред големи предизвикателства, основното което е нестабилността, неустойчивостта на системата. Имаме толкова нестабилна политическа обстановка, че никакви смислени, стойностни, устойчиви, дългосрочни политики не могат да се реализират от хората, които са призвани да правят това. Когато някой е поставен на поста да бъде министър на здравеопазването, той поема отговорностите да управлява една суперсложна система."

На него му се търси отговорност и за действия и за бездействия, т.е. той е поставен на границата между това дали да прави нещо или да не прави нещо по конкретен казус и трябва да може да оправдае както действия, така и бездействия, добави Симидчиев.

Той посочи, че не може да съди нито д-р Валентин Димитров, нито здравния министър:

"Но когато има документи със съответни изводи вътре, ангажимент на тези, които управляват системата е да са сигурни, че данните в документите да бъдат изяснени докрай."

По думите му, хората в "Пирогов" са притеснени от всяка една промяна, защото здравната система функционира толкова крехко, че всяка една промяна потенциално се приема като огромен риск.

По отношение на одитния доклад на болницата, Симидчиев каза, че това което се чете в него са нарушения, свързани с обществените поръчки и неща, които са възлагани на индивидуално договаряне с ограничаване на възможността за избор на изпълнители.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Кордоба и Панама се паднаха в една група със САЩ, Уругвай и Боливия на Копа Америка
Хосе Кордоба и Панама се паднаха в една група със САЩ, Уругвай и Боливия на Копа Америка
Евертън изненада неприятно Нюкасъл
Евертън изненада неприятно Нюкасъл