НОВИНИ

Здравният министър: Няма да подам оставка

Възелът "Пирогов" ще се развърже, когато приключат всички проверки и се вземе окончателно решение, допълни проф. Христо Хинков

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
09:40, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

"Няма да подам оставка. Бих я подал тогава, когато ми бъде поискана от премиера, който ме е назначил и бъде гласувано от парламента, който ме е излъчил като част от правителството", заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

По думите му няма основание той да си подаде оставката.

"Това, което трябва да направя, съм го направил. Ако аз не направя тези стъпки с доклада и с всички установени нарушения, аз съм виновен, мога да съм в състояние на безстопанственост по отношение на "Пирогов". Нарушенията са сериозни, има три различни казуса във връзка с обществени поръчки, които са за около милион, които не са проведени", допълни проф. Христо Хинков.

Той поясни, че има и други нарушения в доклада, свързани с медицински дейности, но те не са толкова съществени и могат да се открият и в други болници.

"Да се говори, че "Пирогов" е на печалба е преувеличено. Възелът "Пирогов" ще се развърже, когато приключат всички проверки и се вземе окончателно решение, това е работа и на съда, аз ще се съобразя с решението на съда. Ще се срещна с Медицинския съвет на "Пирогов" в министерството или в болницата, за да си изясним позициите. Нямам нищо лично към д-р Димитров, всичко е въз основа на одитния доклад. Надявам се, че Константин Димов все още има желание да бъде директор на "Пирогов", каза още проф. Христо Хинков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март
Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март
ГДБОП неутрализира престъпна група за незаконен дърводобив в Перник
ГДБОП неутрализира престъпна група за незаконен дърводобив в Перник