НОВИНИ

Иво Никодимов: Защитата на Семерджиев протака делото и търси аргументи за намаляване на наказанието

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 07.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Защитата на Георги Семерджиев води стратегия за протакане на делото и търси аргументи, с които да пледира намаляване на наказанието. Ясно е, че това дело ще стигне до Върховния касационен съд. Това коментира в "Денят започва" журналистът Иво Никодимов.

Защо са допуснати тези нарушения и дали някой от разследващите е помогнал на обвиняемия може само да се предполага, макар да е ноторно известен факт, че Семерджиев е имал полицейски чадър, каза той.

"С назначената от Апелативния съд токсикологична експертиза са ангажирани експерти от ВМА. Има пропуски в първоначалното взимане на пробите - те са взети 29 часа след катастрофата. Самият Семерджиев беше задържан на следващия ден на обяд и беше отказал да даде кръвна проба, поради което се наложи да се иска разрешение от съда".

Пробите са взети в Александровска болница - две банки от по 3 милилитра кръв при положение, че следва да бъдат взети минимум 14 милилитра.

"Може да има и чисто обективни причини, защото в един период от време той е бил в дома си и е спал до задържането си. Може лаборантът, който е взимал кръв, да е преценил, че взимането на по-голямо количество би създало друг здравословен проблем поради това, че той не е ял или пил вода", каза Иво Никодимов.

3 милилитра са достатъчни, за да се каже има или няма наркотик в кръвта, но са критично малко, за да се направи анализ каква е концентрацията, посочи журналистът.

Втората теза на Семерджиев - че не е бил зад волана, е именно да се търси оправдание. Има връзка и между протакането и свидетелките, за които се говори още от първа инстанция, каза още Никодимов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фиорентина отстрани Парма след дузпи и се класира за четвъртфиналите на Купата на Италия
Фиорентина отстрани Парма след дузпи и се класира за четвъртфиналите на Купата на Италия
Спасиха майка и дете, паднали в Гребния канал в Пловдив
Спасиха майка и дете, паднали в Гребния канал в Пловдив