НОВИНИ

Хинков е освободил шефа на "Пирогов" още миналия понеделник, сочи справка в Търговския регистър

На мястото на Валентин Димитров министър Хинков назначава лицево-челюстния хирург Константин Димов

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:11, 05.12.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
стабилизирано състоянието транспортираните армения граждани съобщиха пирогов
Слушай новината
  • Здравният министър е освободил директора на "Пирогов" още миналия понеделник, сочи справка в Търговския регистър. Това е един ден преди Хинков да обяви, че в болницата има финансови нарушения.
  • За директор на болницата е назначен лицево-челюстният хирург Константин Димов.
  • Решението за рокадата обаче не е вписано в Търговския регистър и Валентин Димитров все още изпълнява задълженията си като директор.
  • Миналата седмица Валентин Димитров е изпратил сигнал за натиск върху него до Народното събрание

Смяната на директорът на "Пирогов" Валентин Димитров все още не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на БНТ.

Справка в регистъра обаче показва, че решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков да смени директора на УМБАЛСМ "Пирогов" е взето още миналия понеделник - на 27 октомври.

С друго решение Хинков назначава на мястото на Димитров лицево-челюстният хирург Константин Димов. С акт на Съвета на директорите на лечебното заведение Димов е определен за изпълнителен директор на спешната болница.

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста

Ден след решението за смяна на шефа на болницата за спешна медицина - на 28 ноември, Хинков обяви пред журналисти, че одит, направен от звеното в министерството е показал финансови нарушения в "Пирогов". Тогава министърът, каза, че очаква прокурорски проверки. На въпрос ще смени ли ръководството на "Пирогов", Хинков отговаря: "Изглежда, не!".

Министърът определи състоянието на болницата , като "плачевно" и коментира, че "Пирогов" е в лошо финансово състояние.

Тогава от пресцентъра на МЗ не предоставиха на БНТ информация за състоянието на болницата. В писмен отговор обясниха:

"В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е извършена проверка, както от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, така и от Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването. Докладът на „Вътрешен одит“ от 134 стр. е предоставен на министъра на здравеопазването. В него са констатирани нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки. В резултат на това са сезирани Прокуратурата, Сметната палата и Агенция за държавна финансова инспекция. След приключване на проверките от компетентните органи, ще бъде взето решение за последващи действия”.

Отново на 28 ноември стана ясно, че на 27 ноември, когато е разписано освобождаването му, шефът на "Пирогов" е изпратил сигнал до председателя на Народното събрание.

Валентин Димитров се оплаква, че бивши служители на "Пирогов", които сега заемат ръководни постове в Министерство на здравеопазването, оказват натиск към него и болницата.

Шефът на здравната комисия Костадин Ангелов заподозря политически апетити към болницата. Той поиска независим орган да потвърди констатациите от одита, защото звеното е подчинено на здравния министър и е възможно натискът, от който се оплаква шефа на "Пирогов", да е оказан и върху звеното.

А в официална позиция от "Пирогов" обясниха, че дълговете на болницата са стопени и тя дори е на печалба. Не коментираха резултатите от одита, защото не били официално запознати с тях.

Днес от "Пирогов" съобщиха, че все още не са получили официално решението за освобождаване на изпълнителния директор и Валентин Димитров изпълнява задълженията си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силен вятър натрупа пясъчни навявания по крайбрежната алея в Бургас (Снимки)
Силен вятър натрупа пясъчни навявания по крайбрежната алея в Бургас (Снимки)
От Черно море организират благотворителна инициатива
От Черно море организират благотворителна инициатива