НОВИНИ

Д-р Валентин Димитров: Прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да ме провери

Болницата завежда колективен иск срещу министъра на здравеопазването за обида и уронване на авторитета на лечебното заведение

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

"В писмо до главния прокурор отправям молба прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да ме провери за одитния доклад. Да ме провери и финансовият министър Асен Василев. В писмо отправям и предупреждения към здравния министър проф. Христо Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в министерството септември месец, подлага под заплаха болницата и нейното функциониране. Има личен конфликт, аз с Хинков имам една единствена среща, това е лична атака. Болницата завежда колективен иск срещу министъра на здравеопазването за обида и уронване на авторитета на лечебното заведение. Парите от този иск ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата. Аз лично ще заведа иск за обида и клевета срещу министър Хинков. Няма от какво да се срамувам, не съм извършил нищо, което да е в ущърб на болницата, което да е нарушило законите. Единственият орган, който има правото да се произнесе дали съм криминален престъпник, което внушава министърът на здравеопазването, е съдът", заяви на брифинг директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Според него обществената поръчка за храната е законосъобразна.

"Пирогов" е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата", коментира д-р Валентин Димитров.

Той подчерта, че "Пирогов" няма политическа принадлежност.

"След всички сътресения има 2 опасности - инсинуацията, че "Пирогов" фалира и е пред фалит, лекарите да са притеснени, че няма да си вземат заплатите - това са 2574 човека. Втората опасност е, че хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото на тази година до 31 октомври печалбата е над един милион 112 хиляди. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина", допълни д-р Валентин Димитров.

Той отбеляза, че когато някой напада и обижда "Пирогов" всъщност обижда лекарите, които спасяват човешки животи.

"Докато в тази държава на болници като "Пирогов" се прави оценка само във финансов аспект, здравеопазването ни ще куца, ние не сме сергия. "Пирогов" е търговско дружество, настояваме за смяна на статута", коментира д-р Атанасов, Клиника по вътрешни болести.

Най-голямата спешна болница у нас е разтърсена от скандал, след като във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е освободил директора ѝ Валентин Димитров. Мотивите на министъра са нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи и че болницата е на загуба с 30 млн. лв. От "Пирогов" твърдят точно обратното - че са на печалба и всички дългове са изплатени.

Рокадата в "Пирогов" предизвика сътресения и в некоалицията. Във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират правителството, ДПС също застанаха твърдо зад ръководството на болницата. На същия ден процедурата по смяна на директора беше спряна.

Вчера здравният министър Хинков отново защити решението си за отстраняването на Димитров и влезе в задочен спор с председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов. Хинков твърди, че е консултирал решението си с Ангелов. Той обаче определи думите на министъра като лъжа.

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: НС изслушва енергийния министър и шефа на КЕВР за компенсациите след снеговалежите
НА ЖИВО: НС изслушва енергийния министър и шефа на КЕВР за компенсациите след снеговалежите
Олимпик Марсилия победи Олимпик Лион с категоричното 3:0 в отложен мач от френската Лига 1
Олимпик Марсилия победи Олимпик Лион с категоричното 3:0 в отложен мач от френската Лига 1