НОВИНИ

Александрийската библиотека - там, където вечността и мъдростта си принадлежат

Айше Сали
от Айше Сали
22:16, 06.03.2020
Чете се за: 01:53 мин.
Още

Вечността им принадлежи. Мъдростта също. И неусетно между чудесата, вятъра и светлината научаваш най-важния урок от Египет - всичко е възможно и за всичко има време.

Африка с полъх на Европа. Тук цивилизациите се сблъскват, а контрастите се преплитат. И докато местни и туристи запечатват срещите между различни култури от другата страна на Средиземно море, мъдростта им се среща в Александрийската библиотека.

Студентите носят новите идеи, учените представят своите проекти, а Настоятелството с лидери от целия свят ги отстоява. Сред тях е и бившият генерален секретар на Арабската лига Амр Муса.

Амр Муса, член на Настоятелството на Александрийската библиотека: Сега светът е изпълнен с много опасности и те са свързани точно с този сблъсък на цивилизациите. В определен контекст и при определени обстоятелства този сблъсък е навсякъде. Нашата задача е да успокоим страстите и да го направим в името на образованите хора, в дух на сътрудничеството и чрез възможността да живеем заедно. А Библиотеката отделя специално внимание на младите хора, младото поколение.

Те посещават културни събития, участват в дебати със знаещи хора, говорят си за опасностите и сблъсъците. Вниманието на младите хора трябва да бъде насоченo към факта, че ще имат важна роля, защото утрешният ден им принадлежи. Той е техен.

Те трябва да имат важна роля, защото утрешният ден им принадлежи. Трябва да бъдат подготвени за това. Да бъдат подготвени, за да отхвърлят екстремните политики и насилието. Университетът и Библиотеката трябва да бъдат изключително внимателни към това.

Внимание към социалните науки и технологии, с които историята се превръща в машина на времето. Със своите специализирани библиотеки, 4 музея, 12 изследователски центъра и планетариум Александрийската библиотека привлича повече от 1,5 млн. посетители всяка година.

Дина Йосев, Библиотечен отдел на Александрийската библиотека: Това е много повече от обществена библиотека. Когато се опитваме да обогатим колекциите, отделяме специално внимание на социалните науки. Опитваме се да обогатим всяка една от различните колекции, с които разполагаме тук, за да може всеки един от посетителите да открие, това което го интересува тук, в Александрийската библиотека.

Литература, философия, астрономия, математика и медицина изкушават в пространството, което може да събере 2500 читатели. Пресметнато е точно откъде ще те погледне светлината, но когато ти погледнеш към нея, знанието вече е превърнало прозорците в очи.

Дина Йосев, Библиотечен отдел на Александрийската библиотека: Това, което правим, е да покажем на хората как знанието и информацията имат своя досег с реалния живот и това е една от тенденциите в съвременните библиотеки. Те отдавна не са места само за съхранение на книги. Те са партньор в развитието на всяка една страна. Ще ви дам и пример. Тези дни все по-често си говорим за Коронавируса. Единственото, което Управляващите могат да направят, е да дадат повече информация и да мислят за превенцията. В този момент библиотеката може да бъде едно от местата, които да образова аудиторията. И това е нещо, което ние правим тук. Започнахме кампания, за да кажем на посетителите как да се предпазят от вируса и как се развива той. Ето в този аспект смятам, че библиотеката може да допринесе и за развитието на обществото. Това се случва без да струваме допълнително на правителството - сградата е тук, информацията, знанието и учените също са тук. От какво друго се нуждаем?

Една утопия от незапомнено време търсим в Александрийската библиотека. За учени и ценни книги. В друго обаче е нейният смисъл да съхраниш духа, но да си в крак с времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 30-часов престой: Медицинските сестри напуснаха доброволно бившия Партиен дом (ОБЗОР)
След 30-часов престой: Медицинските сестри напуснаха доброволно бившия Партиен дом (ОБЗОР)
Стая за прегледи на "Гюешево" може да стане изолатор на мигранти за коронавируса
Стая за прегледи на "Гюешево" може да стане изолатор на мигранти за коронавируса