НОВИНИ

Теменужка Петкова за цената на природния газ: За първи път се случва някой да ни връща пари

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 06.03.2020
Чете се за: 02:12 мин.
Бизнес

На националния празник на България премиерът Бойко Борисов обяви, че "Газпром" и "Булгаргаз" са договорили 40% по-ниски цени на природния газ за страната ни.

Тук не можем да говорим за подарък. Просто мисля, че стана едно много добро съвпадение и на нашия национален празник ние можахме да анонсираме тази добра новина, защото тя се случи буквално в последните часове на 2 март. Тогава успяхме да финализираме всички текстове по допълнителното споразумение. На 3 март от "Газпром" ни изпратиха подписаното от тях споразумение. Това каза в предаването "Панорама" енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова - енергиен министър: Това е една изключително добра новина за всички. Това ще даде сериозна глътка въздух и на българската индустрия, и на българските потребители. Преговорите, които водихме, продължиха малко повече от 7 месеца. Това, което бяхме заложили като краен срок за финализиране на този процес, беше краят на февруари. И ние успяхме да финализираме този процес успешно към края на февруари и началото на март.

Според нея след много години говорене колко важна е диверсификацията на източниците и маршрути на доставка на природен газ, ние вече можем да отбележим първите положителни ефекти от този процес.

"За нас е важно да имаме опция за доставяне на природен газ от различни източници, през различни маршрути. Това означава диверсификацията, която на първо място означава сигурност по отношение на доставката, на второ място означава конкурентни цени. Тези цени са винаги в интерес на потребителите и на българския бизнес", категорична беше Петкова.

Теменужка Петкова - енергиен министър: Ситуацията, в която се намираме, е нетипична за нас. За първи път се случва някой да ни връща пари, обикновено ние даваме пари. И сега сме поставени в една такава изненадваща ситуация как да действаме оттук-нататак. Трябва да се зарадваме от това, което се случи, защото това е добра новина. По възможно най-бързия начин ще направим една работна група в министерството на енергетиката, за да намерим механизма за компенсиране съответно на клиентите на "Булгаргаз" и те от своя страна трябва да намерят механизъм, по който да компенсират своите клиенти.

Тя каза още, че по отношение на цената на природния газ ЕК много ясно е определила критериите, на базата, на които "Газпром" и държавите членки трябва да водят преговори и те се базират на обективни критерии - това са цената на континенталните хъбове на границата на Германия, Франция и Италия. "Ако тези цени са по-високи от тези, на които ние получаваме нашия природен газ, то тогава е налице основание да стартират такива преговори", допълни министърът.

Министър Петкова коментира и темата за медицинските сестри, които излязоха от сградата на бившия Партиен дом, след като се бяха барикадирали вътре в знак на протест.

Теменужка Петкова - енергиен министър: Радвам се, че медицинските сестри решиха да прекратят своето присъствие в парламента. Това е много добро решение от тяхна страна. Мога да кажа, че нашето правителство винаги е било консенсусно, винаги отворено за диалог и когато има аргументи, мотиви да се пристъпи към промяна в политиката, ние винаги сме откликвали на това. Това, което зависи от нашето правителство, го правим и ще продължим да го правим.

Според нея лицата, които виждат на тези протести, показват, че се дава много ясен знак за опити да се политизира подобен протест, което не е в интерес на никого.

Министърът коментира още темата за "Балкански поток". "Най-важното е да защитим нашия национален интерес. Това става с реалните действия, които извършихме - съблюдавайки европейските правила, когато се спазват тези правила, тогава няма причина да не бъдат реализирани такива проекти", каза тя.

Теменужка Петкова - енергиен министър: Още повече, че "Балкански поток" ще има значение не само за България за сигурността на доставките и диверсификацията на маршрута за доставка на природен газ, но той ще има отражение за целия регион. Ние сме спазили всички изисквания, били сме честни и откровени с нашите американски партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият американски посланик Джеймс Уорлик в специално интервю за "Панорама"
Бившият американски посланик Джеймс Уорлик в специално интервю за "Панорама"
Никой не се е намесил при побоя над възрастен мъж от агресивен шофьор в Асеновград
Никой не се е намесил при побоя над възрастен мъж от агресивен шофьор в Асеновград