НОВИНИ

Премиерът Борисов обеща Великденски добавки за най-бедните пенсионери

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:30, 06.03.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Великденски добавки за най-бедните пенсионери обеща премиерът Борисов. Държавата ще отдели за това над 50 млн. лв.

Премиерът направи оглед от високо на компресорната станция "Расово", която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница.

По-късно при инспекция на строежа на магистрала "Хемус" Борисов отбеляза, че България е преди Германия и Холандия като държава, която спазва финансовите и икономически правила.

Бойко Борисов, министър-председател: Изключително впечатляващо е 45-50 минути летиш с хеликоптера, караш само над тръби. И вече на много места са заровени, запръстено е.

Добри инвестиции за бъдещето на България и за това следващите десетилетия страната ни да играе ключова роля в газоразпределението и преноса в Европа - така премиерът Бойко Борисов коментира проекта.

Бойко Борисов, министър-председател: Фактически с тази компресорна станция и другата, която строим в Провадия, можем да увеличим капацитета на "Балкански поток" за над 20 милиарда. Сега капацитетът му 15 милиарда и ще стане 20. Така че интерконекторът Александруполис - Димитровград, сиреч гръцката връзка, ще може не само да обслужва България, но и да диверсифицира газ нагоре по цялото трасе за Сърбия, Унгария и Австрия.

По думите на Борисов компресорите са най-добрите и дават възможност за всякакъв газ с различен произход да потече през българските газови магистрали.

Разширението на газохранилището в Чирен ще струва около 250 млн. евро и трябва да е готово да края на юни, каза още премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Това означава над 1 млрд. кубически метра газ да можем да съхраняваме.

По-късно Бойко Борисов инспектира и напредъка по строителството на автомагистрала "Хемус" в участъците между Ловеч и Плевен и трасето в района на Търговище.

Стотици хиляди работят по трасетата на магистралите ни в момента и това са много работни места и търговски обороти, заяви премиерът.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира премиера за трудностите в хода на строителните работи.

Бойко Борисов, министър-председател: Ако е било лесно, да са го направили досега. Но те стоят на жълтите павета, а после ще минават за минути и няма да знаят какъв къртовски труд е положен.

Целта на кабинета е магистралата да е готова до 2024 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри излязоха от бившия Партиен дом без споразумение с властта
Медицинските сестри излязоха от бившия Партиен дом без споразумение с властта
България има защитни материали за месец-два, очакват се нови доставки
България има защитни материали за месец-два, очакват се нови доставки