НОВИНИ

Исканията на медицинските специалисти няма да бъдат изпълнени от управляващите (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:01, 06.03.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Исканията на медицинските специалисти, които днес те изпратиха до министерство на зравеопазването, няма да бъдат изпълнени. Това обяви вицепремерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет. Социалният министър Деница Сачева ги определи като политически, тъй като се настоява за промяна на здравноосигурителния модел.

Сестрите изпратиха проект на споразумение с държавата. Държавата го определи като искане за генерална промяна на здравната система. И бе категорична - решение, което предполага разрушаване на системата няма как да бъде взето.

Томислав Дончев - вицепремиер: Това е единствената причина ние да сме в невъзможност да подпишем подобно споразумение. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове.

Вицепремиерът се обърна към политиците, които според него се опитват да овладеят държавата като част от политическата игра.

Томислав Дончев - вицепремиер: Има много хора, с болки, с горест, с проблеми, за съжаление светът е такъв, но да се опиташ да се ползваш от такива хора е грях.

Социалният министър Деница Сачева определи исканията като политически и подчерта, че когато се говори за условия на труд и възнаграждения, преговори се водят в рамките на законно избраните представители на съответните съсловия.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Би било твърде безотговорно и малодушно да се подпише споразумение с няколко физически лица. Ние не можем да слушаме само гласовете на медицинските сестри, които са в здравеопазването. Ние трябва да се съобразим с интересите на всички.

Заместник-здравният министър Жени Начева напомни, че повече от година министерството води диалог с медицинските специалисти.

Жени Начева - зам. министър на здраовеопазването: Всички разумни предложения бихме приели, но не и такива, които биха дестабилизирали държавата и сектор здравеопазване особено в този сериозен момент.

За финал вицепремиерът беше категоричен - държавата остава отворена за диалог, но във форми, в които разговорът е възможен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барикадиралите се медицински сестри се готвят да излязат навън
Барикадиралите се медицински сестри се готвят да излязат навън
Борисов предложи помощ от 10 000 лв. за семейство на загинал работник при строежа на "Хемус"
Борисов предложи помощ от 10 000 лв. за семейство на загинал работник при строежа на "Хемус"