НОВИНИ

Али Умарпашаев е полуфиналист на Световното по борба в Белград

али умарпашаев полуфиналист световното борба белград
Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 15.09.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Али Умарпашаев е на полуфинал на световното по борба в Белград. Натурализираният у нас чеченец постигна три победи до момента в категория до 79 кг свободен стил, а за място на финала ще спори по-късно днес с Джордан Бъроуз (САЩ), олимпийски шампион от Лондон 2012 и петкратен №1 в света.

На старта в категорията Умарпашаев преодоля с 3:2 осетинеца със словенски паспорт Ахсарбек Гулаев, който е европейски шампион от 2021-а, после не даде точка на грузинеца Владимери Гамкрелидзе – 10:0, на четвъртфиналите се справи и с бронзовия медалист от азиатското първенство Юдай Такаши (Япония) – 5:3, а в следващия кръг ще срещне един от най-титулуваните борци в категорията – Джордан Бъроуз.

Умарпашаев все още няма отличие за България от голямо първенство.

Друг натурализиран у нас борец - дагестанецът Рамазан Рамазанов постигна две победи в категория до 70 кг и загуби на четвъртфиналите. На старта националът, който по-рано през годината спечели бронз на европейското, се наложи със 7:4 над Фати Вежсели (Македония), после преодоля и Вакар Ндум, представителя на Гвинея-Бисау, с 13:2, но на четвъртфиналите бе спрян с 0:11 от киргизстанеца Ерназар Акматалиев, двукратен вицешампион от азиатски първенства. Ако съперникът му стигне финал, Рамазанов ще продължи утре в репешажите за бронза.

Третият ни представител днес обаче Ахмед Магамаев ( 86) приключи участието си след победа и загуба на осминафиналите от поляка Себастиан Жезейрзански – 1:1.

При жените последната ни представителка в турнира Евелина Николова загуби в репешажите от Алина Акобия (Украйна) с 0:10 и отпадна в категория до 57 кг.

От същата съперничка бронзовата олимпийска медалистка загуби и на финала на европейското тази година. А селекционерът на нациионалките Петър Касабов разкри, че нашето момиче не е във върховата си форма, заради здравословни проблеми.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията прекъсна фен среща с влогъри заради огромно струпване на хора в столичен мол (Видео + снимки)
Полицията прекъсна фен среща с влогъри заради огромно струпване на хора в столичен мол (Видео + снимки)
Мъж от Видин обяви награда за най-усмихната продавачка
Мъж от Видин обяви награда за най-усмихната продавачка