НОВИНИ

Алла Пугачова - солидарна със съпруга си, обявен от Москва за чуждестранен агент

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:06, 18.09.2022
5188
Чете се за: 02:57 мин.
Русия
алла пугачова солидарна съпруга обявен москва чуждестранен агент
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Алла Пугачова поиска да бъде включена в списъка на чуждестранните агенти. Тя изрази солидарност със съпруга си Максим Галкин, който наскоро попадна в него.

Известният телевизионният водещ и шоумен се намира в чужбина. По време на руското нахлуване в Украйна той имаше концерти в Израел и критикуваше остро войната. Галкин продължи с коментари в социалните мрежи, където осъди масовите убийства в Буча. След тези прояви беше лишен от телевизионен ефир в Русия.

Според руски медии заради антивоенните си изказвания е загубил и рекламните си договори.

Алла Пугачова доскоро не беше правила публични изявления по темата за войната. В края на август тя се завърна в Русия, а на 3 септември се появи на погребението на Михаил Горбачов. След това написа в социалните мрежи, че покойният президент е "отхвърлял насилието като политически метод и начин за задържане на властта".

Сега 73-годишната певица публикува в Инстаграм публично обръщение към руското правосъдно министерство. Звездата на руската естрада, любимка на поколения руснаци пише:

"Моля да ме зачислите в редиците на чуждестранните агенти на моята любима страна, защото съм солидарна със съпруга си - честен, почтен и искрен човек, истински и неподкупен руски патриот, който желае на родината си просперитет, мирен живот, свобода на словото и прекратяване на гибелта на нашите момчета в името на илюзорни цели, които превръщат страната ни в аутсайдер и утежняват живота на нашите граждани."

Според руските власти Галкин се занимава с политическа дейност като е подпомаган от Украйна.

В Русия в момента има четири регистъра на чуждестранни агенти, в които са включени медии, организации и физически лица. Общото между тях е фактът, че критикуват властта в Кремъл.

Чуждестранните агенти са задължени да маркират публичните си материали и изявления с текст за своя статут и редовно да правят финансови отчети пред правосъдното министерство. В регистрите има известни личности, сред които журналисти, правозащитници и експерти. Повечето от тях напускат Русия, за да могат да изразяват свободно и безопасно възгледите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна съобщи за нови доказателства за изтезания в Изюм
Украйна съобщи за нови доказателства за изтезания в Изюм
Волейболните национали под 20 години с първа победа на Европейското
Волейболните национали под 20 години с първа победа на Европейското