НОВИНИ

Амит Илор спечели олимпийската титла по борба за жени до 68 кг

САЩ вече е с две поредни титли в категорията.

Амит Илор
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:55, 06.08.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Американката Амит Илор стана олимпийска шампионка в борбата за жени до 68 кг, след като победи с 3:0 Меерим Жуманазарова от Киргизстан във финалната схватка.

Във финала на 68 кг Илор донирише срещу Жуманазарова и заслужи три точки още в първата третина. Американката, която спечели световните титли на 72 кг през 2022 и 2023 в Белград, защити преднината си във втората част и стигна до първото си олимпийско злато. Тя е също така победителка на Панамериканските игри през 2023, както и шампионка до 23 години от последните два сезона.

Така американките вече са с две поредни титли в категорията, след като Тамира Менса-Сток спечели златото в Токио. Менса-Сток прекрати кариерата си в борбата през 2023 г. на 31-години и подписа договор с WWE - развлекателната световна кеч федерация. Тя остава в историята като първата тъмнокожа състезателка от САЩ с олимпийско злато.

Бронзовите медали бяха спечелени от действащата светона шампионка в категорията Бусе Тосун от Турция и Нонока Озаки от Япония. Азиатката, която пък взе златото на континеталния турнир през 2022 и 2023, пък трябваше да вдига категория, след като не успя да се пребори за олимпийско участие на коронната си дисциплина до 62 кг през японския вътрешен шампионат.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Бинев пред БНТ: Кимия Ализаде е страхотна находка за България (ВИДЕО)
Слави Бинев пред БНТ: Кимия Ализаде е страхотна находка за България (ВИДЕО)