НОВИНИ

Анализът на ЦИК: Как ще се справим с машинното гласуване?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:27, 03.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Мъж над 70 години, с ниско образование, който живее на село или в малък град и без предишен опит с машинен вот, би имал най-големи затруднения на предстоящите избори. Това показва анализът на ЦИК след трите проведени експериментални вота.

Различни хора с различно образование и социален статус гласуваха експериментално.

Статистиката показва: средно за минута и 9 секунди трае вотът с машина.

Висшистите са гласували най-бързо - под минута.

"Хората, които са гласували с машина на 4 април, се справят с гласуването за 52 секунди, а тези, които не са гласували машинно, за минута и 13 секунди", обясни Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

Жените гласуват по-бързо в сравнение с мъжете. По-възрастните хора имат и по-големи проблеми с вота с машина.

"Фигурата на човека, който най-вече ще има затруднение с машинното гласуване, е мъж на възраст над 70 години, с по-ниско от средно образование, живеещ на село или в малък град и без опит с машинното гласуване", заяви Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

От ЦИК смятат: тези резултати им дават повод за умерен оптимизъм, че хората ще се справят с изцяло машинния вот. За всяка секция ще има толкова отпечатани бюлетини, колкото са избирателите по списък. Те ще се използват, ако е невъзможно гласуването с машините.

По другата - гореща тема - адресната регистрация на почиващите по курортите - предстои среща с регионалното министерство.

"Мен лично като член на ЦИК ме обезпокои твърдението, че трябва да се регистрират тези избиратели в трафопостове или други места, които кметовете да намират. Идеята на ЦИК беше, тъй като Закона за гражданска регистрация позволява до 4 месеца да бъде регистриран настоящ адрес в хотел или друго място за почивка, със съгласието, разбира се, на собствениците на хотелите, те да бъдат определени като места, в които може да бъде регистриран настоящ адрес", коментира Росица Матева - говорител на ЦИК.

До момента са подадени близо 30 000 заявления за гласуване в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Костадинов: Едва ли ще има извънреден конгрес
Емил Костадинов: Едва ли ще има извънреден конгрес
Кибератаките ще бъдат обсъдени от Путин и Байдън в Женева
Кибератаките ще бъдат обсъдени от Путин и Байдън в Женева