НОВИНИ

Как безпрецедентният скандал ще се отрази на имиджа на страната ни?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:09, 03.06.2021 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Как безпрецедентният скандал ще се отрази на имиджа на страната ни? Може ли да има ефект на домино, който да засегне институции? И ще ускори ли разследванията срещу включените в него бивши политици и бизнесмени?

Кога и как се задействат процедурите по закона "Магнитски"?

Законът "Магнитски" е създаден за санкции заради нарушение на човешките права, като впоследствие е допълнен и за корупция. Към него има създадена и верига от други закони, по които се налагат финансови и икономически санкции. Три са основните начини да бъде подаден сигнал в специалната комисия на финансовото министерство на САЩ - от сенатска комисия, която се занимава с тази дейност; от щатски разследващи служби; както и уведомяване от друга държава. Има и четвърта опция, тя е сигнал от неправителствена организация. В този вариант се дава повече вяра на сигналите за нарушение на човешки права, а не на тези за корупция, за да се избегне риска такива сигнали да се ползват за разчистване на конкуренти в бизнеса.

Интересен е вариантът "Информация от чужда държава". Такова уведомяване се приема за сравнително обосновано и не се проверява в дълбочина. Така партньорски на САЩ държави, когато имат основателни данни за свои граждани, които корумпират администрацията, но обективно не могат да съберат доказателства за търсене на наказателна отговорност, прибягват до уведомяване на щатското финансово министерство, което налага финансови и икономически санкции. Те водят до търговски загуби, които отнемат средствата, които се ползват за корупция. Санкционираните българи са разделени на две групи. Божков, Пеевски и Желязков са със забрана за влизане в САЩ, финансови и икономически санкции и запор на имоти зад океана. Манолев, Харалмпиев и Томов са само със забрана за влизане в САЩ.

Коя е изненадата в този списък?

Изненадата е само Желязков, защото за Делян Пеевски, както и за други лица преди 6 години сигнал подаде бившият банкер Цветан Василев. Публично известно е, че Пеевски беше наел лобисти, които да го защитават в САЩ именно по процедурата известна като "Закона Магнитски".

Какви са конкретните последствия за шестимата, коментира адвокат Ивайло Дерменджиев, който е специалист по международно търговско право.

На шестимата санкционирани е наложена забрана да влизат в Съединените щати. Тя не подлежи на съдебен контрол, не може да бъде обжалвана и вдигането ѝ зависи само от решения на правителствените агенции в САЩ. Икономическите санкции, които са наложени на трима от засегнатите - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, може да се допусне, че засягат значителен търговски оборот и практически спират възможността за разплащания в американска валута.

"В тази връзка американците прилагат един много общ закон, който при тях се казва нещо като нашия Закон за извънредното положение по повод епидемиологичните мерки, те имат Закон за извънредни икономически мерки. Такъв закон има в САЩ и на неговата база се налагат всички икономически санкции, които представляват интерес днес", коментира Ивайло Дерменджиев, адвокат.

Освен това специалната комисия в финансовото министерство на САЩ може да разширява компаниите практически до абсолютно всички, които търгуват дори с индиректно свързани със санкционираните фирми.

"По този закон може да бъде глобена всяка една компания, която има транзакция с въпросните лица и фирми в списъка 250 000 долара. Но може да бъде глобена и два пъти сумата, която е преведена, договорена или част от търговските им отношения", уточни Ивайло Дерменджиев.

Освен това, чрез цяла верига от закони може да бъде глобена всяка компания и банка, която има бизнес в САЩ, дори нерегистрирана там, ако направи сделка със санкционираните.

"Преди години беше наложена глоба на френската банка "Париба" по този закон и тя беше колосалната сума от 9 милиарда", посочи Ивайло Дерменджиев.

От прокуратурата напомнят, че Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов вече са подсъдими. Срещу Васил Божков има две досъдебни производства и 18 обвинения, като сред тях има и за корупция. Единствените, които към момента не са клиенти на съдебната система, са Делян Пеевски и Илко Желязков.

От прокуратурата казват още, че спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на държавното обвинение и ще поискат допълнителна информация от САЩ.

"Интересното по този закон, което някак остава встрани, може би е, че информацията, която се събира дали по този път или по собствен път на комисията, има много ниска степен на достоверност в известен смисъл. Защото не е необходимо да бъдат доказани факти и събития. Те могат да бъдат само заявени такива", заяви Ивайло Дерменджиев.

Ако шестимата санкционирани имат банкови авоари, акции, фирми и имоти в Съединените щати те вече са запорирани и не могат да се разпореждат с тях. Могат да бъдат и конфискувани, но само след процес в щатски съд.

Трябва ли да ни се казва всичко отвън? Какво пречи да се доказва корупцията у нас и вече 30 години предимно да се говори за нея?

В нашия Наказателен кодекс е предвидено еднакво наказание, както за даващия, така и за взимащия подкуп, говорим за основните състави на чл. 301 и следващите го. А именно до шест години затвор и до 5000 лева глоба. Така корупцията се превръща в едно интимно престъпление, което често се случва на четири, дори и на по-малко от четири очи. Т.е. нито взимащия, нито даващия са мотивирани да предоставят доказателства за корупция, коментира репортерът на Иво Никодимов.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училища искат 160 лв. на ден за педагозите, които ще се включат в безплатната лятна почивка за учениците
Училища искат 160 лв. на ден за педагозите, които ще се включат в безплатната лятна почивка за учениците
Логан Пол и Флойд Мейуедър се споразумяха за късна промяна на правилата
Логан Пол и Флойд Мейуедър се споразумяха за късна промяна на правилата