НОВИНИ

Преболедувала жена иска да дари неизползвани лекарства срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 03.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Млада жена от Благоевград, в чието семейство са преболедували COVID-19, дарява неизползваните лекарства на нуждаещи се в момента от тях.

Александра Димитрова е млад човек, който вече се е сблъскал с коронавируса. Член на семейството също е преболедувал, именно от него остават неупотребените, скъпо струващи препарати - антибиотик, минерали и противосъсирващи лекарства. До момента обаче никой не я потърсил, за да вземе медикаментите.

"Това се случи преди един месец може би, всичко мина, за щастие благополучно. Но това, което се оказа, е, че дарителството в България на подобен тип препарати е много хвалено. Всички казват: "Браво", но никой не иска да ги вземе", разказа тя.

Освен с недоверието у хората, Александра се сблъсква и с желаещи да се възползват от лекарствата, но с користни цели.

"Веднага се появи лице, не уточнявам кой, който каза: "Дайте ми веднага лекарствата, защото аз познавам болен, който може да ги употреби". При моя въпрос: От какво се нуждае този човек, отговорът беше: "Дайте ми всички лекарства". Тогава аз проучих, че има черен пазар за медикаменти. Което показва, че пандемията в България има две лица добро и едно много лошо. Аз забелязах, че за тези две години вече, в които имаме подобна ситуация в страната, че има крайности. На много добри хора, които искат да направят, да дадат помощ, да направят добро на останалите, и в същото време има хора, които търгуват, спекулират, мамят, в името на това да имат собствена облага", коментира младата жена.

Александра е проучила, че няма как да дари медикаментите в лечебно заведение, тъй като в болниците използват други.

"Специално едно от лекарствата, препаратът е доста скъп, не се намира навсякъде. Много малко от лекарите го изписват, точно поради финансовите средства, които може би ще затруднят пациентите. И няма нищо лошо, тъй като това лекарство не е отваряно, да бъде дадено на някой, който ще го използва. Но в болниците не биха го приели, защото това са лекарства за домашно лечение", каза още Александра.

Според Регионалната фармацевтична колегия казусът с дарения на лекарства е доста специфичен. Такова може да се осъществи, когато насреща има конкретно лице с конкретни нужди, а дарението трябва да се извърши с предварително фактуриране на нулева стойност. И докато Александра не срещне човек с конкретна нужда за борба с COVID-19, лекарствата остават неизползвани.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Стефан Янев се срещна със заместник министър-председателя на Украйна Олга Стефанишина
Премиерът Стефан Янев се срещна със заместник министър-председателя на Украйна Олга Стефанишина
Лазаров се класира убедително на четвъртфинал в Скопие
Лазаров се класира убедително на четвъртфинал в Скопие