НОВИНИ

СГП се самосезира за обществените поръчки в "Автомагистрали" ЕАД

bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 03.06.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на БСП по повод доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД.

С Постановление от 03.06.2021 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД.

В периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието.

Деянието е квалифицирано по чл. 219, алинеи 3 и 1 от НК.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално – следствени действия. Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

"Автомагистрали" пред БНТ: Предоставените аванси са по договори с продължително действие

В "Деня започва" председателят на Сметната палата - Цветан Цветков обясни, че поради липса на нужния технически капацитет и човешки ресурс, държавното дружество е сключвало допълнителни договори с трети страни, които да изпълнят ремонтните и строителните дейности.

"Автогамигистрали са работили по 14 договора, като 4 от тези договир са взължожени от АПИ, директно, по облекчен ред на автомагистрали, тъй като се е преценило, че автомагистрали разполага със собствени ресурси, персонал и сторителна техника, с които може да издърши сама строително -ремонтни дейносит по тези 4 договора. Това, което е нарушение и е констатирала Сметната палата на практика, се е получило заобикаляне на закона, тъй кто към дадата на сключване на договора и впоследствие при изпълнението на тези договри Автомагистрали не е разполагала с небоходимия персонал и с небоходимата техника, която да позволи изпълнението на тези строително-ремонтни дейности", коментира Цветан Цветков председател на Сметната палата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп дават старт на UEFA EURO 2020™
Българска национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп дават старт на UEFA EURO 2020™
ЦИК: Жените гласуват с машина по-бързо от мъжете, средното време е над минута
ЦИК: Жените гласуват с машина по-бързо от мъжете, средното време е над минута