НОВИНИ

Водещи западни издания коментират американските санкции за корупция в България

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 03.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Водещи световни медии отразиха новината за санкциите от американското правителство, наложени на български граждани и 64 свързани с тях компании. Какво коментираха - вижте анализа за предаването на БНТ "Светът и ние".

Според "Политико" това е най-мащабното действие на САЩ за един ден по силата на закона "Магнитски". Широкообхватното решение е смущаващо за ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си заден двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси, пише още изданието.

"Дойче Веле" пък публикува информацията на испански език. Сред санкционираните се откроява олигархът Васил Божков, един от най-богатите хора в България, когото Министерството на финансите на САЩ обвинява, че се опитва да създаде канал за руски политически лидери да влияе на българското правителство, се казва в публикацията. Другите двама души, санкционирани от Министерството на финансите, са бизнесменът и бивш парламентарист Делян Пеевски и чиновникът Илко Желязков, които според САЩ отговарят за подкупи.

Ройтерс излага фактите от решението и коментира: Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за проблемите с върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов беше техен близък съюзник на европейската политическата сцена в дясноцентристката Европейска народна партия и не беше критикуван за пропуските на страната си по отношение на законността. Корупцията отдавна е проблем в България, а мащабът на корупционните скандали през последната година разкри как олигархичната мафия ефективно е завладяла държавата и упражнява контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър се раздели със Симеон Мечев
Етър се раздели със Симеон Мечев
Брюксел предлага цифрова самоличност. Какво представлява това?
Брюксел предлага цифрова самоличност. Какво представлява това?