НОВИНИ

Брюксел за санкциите: Очакваме присъди за корупция по високите етажи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:02, 03.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: ec.europa.eu
Слушай новината

Европейската комисия е наясно с решението на САЩ да наложи санкции на определени български граждани. Това каза в отговор на БНТ говорител на институцията.

Според него Комисията следи отблизо ситуацията у нас и събитията ще намерят отражение в следващия доклад за върховенството на закона, който ще бъде представен през юли.

От Еврокомисията припомниха, че американските санкции не важат за ЕС, а засягат територията на САЩ. Европейският вариант на закона "Магнитски", който беше приет в края на миналата година, не може са бъде прилаган към европейски граждани. ЕС има своя нормативна уредба по въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона, обясни говорител на ЕК.

От Брюксел коментират, че България има още несвършена работа и очакват осъдителни присъди за корупция по високите етажи.

"Европейската комисия е наясно с американското решение за налагане на санкции, насочени към определени български граждани. Както сме казвали и преди, е важно, събитията в България да не обърнат курса на напредък. Страната трябва да завърши прилагането на препоръките от доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, които направихме през 2019 г. Все още има несвършена работа. Важен елемент в този доклад беше и продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа, за да бъдат преодолени всякакви оставащи недостатъци в българската антикорупционна рамка и ефективното разследване на престъпленията. България трябва да установи солидна поредица от окончателно осъдени в случаи на корупция по високите етажи. Европейската комисия ще продължи да следи отблизо тези развития в контекста на годишния доклад за върховенството на закона", заяви Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция започва ваксинирането на тийнейджъри от 12 до 18 години
Франция започва ваксинирането на тийнейджъри от 12 до 18 години
Гриша Ганчев подписа договор в Иран за борбата
Гриша Ганчев подписа договор в Иран за борбата