НОВИНИ

Реакции на обвиненията в корупция: Остра непримиримост срещу фактите от политически лидери

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 03.06.2021
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Остри политически реакции у нас, след като американското правителство наложи санкции на български граждани и 64 свързани с тях компании.

"Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно", коментира Румен Радев - президент на България.

Бившият ни посланик в ООН и настоящ министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че не се наема да коментира действията на чуждо правителство, но подчерта, че политиката на САЩ категорично включва безпощадна борба с корупцията и наложените санкции са именно в тази рамка.

"Интересно ми е например - очевидно са взели решение въз основа на информация, с която разполагат. Любопитен съм да видя тази информация, защото все пак, за да вземе правителството на САЩ такова решение, го е взело след внимателна преценка", посочи Георги Панайотов - министър на отбраната.

На специално свикана пресконференция темата за санкциите коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и припомни, че по време на цялото му управление са били поддържани отлични партньорски отношения с всички американски служби и институции, а той лично се чувал по важните въпроси с президентите Обама и Тръмп.

"Ние винаги сме подкрепяли действията на всички евроатлантически държави по тема борба с корупцията. Няма да изброявам, но напомням защо ме ибраха първия път от главен секретар за кмет на София и след това десетки победи на всички линии - заради борбата с престъпността и с корупцията и ние сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Аз моите отношения с Пеевски съм ги заявил и те са чисто политически и те винаги са били свързани с... Винаги и само сме подпомагали. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, никога не сме получили стотинка от лицето Божков и всякакви спекулации от лидери", коментира Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

Нинова за санкциите: Такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция

Пред медиите лидерът на БСП посочи, че в партията винаги са гледали на отношенията между България и САЩ през призмата на българския национален интерес. Имало е случаи, в които са били критични към някои решения, както например за купуването на Ф-16, но в този случай трябвало да се каже че санкциите, наложени на физически лица и на фирми, са сериозен принос към борбата с корупцията и паралелната държава в България. Според Корнелия Нинова актът, подписан от президента Байдън поставя пред нас три въпрос.

"Първо, защо трябва САЩ, защо трябва отвън и защо трябва все някой друг и отвън да ни казва какво да правим. Очевидно правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции. Вторият въпрос към-г-н Иван Гешев на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посочените случаи за корупция и този път да се стигне до край. И третото, може би най-важното, този сигнал е не просто антикорупционен, който се изпраща оттам, той е и политически. Защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности, такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Истинското разследване трябва да стигне до края. Да се покажат онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел", призова Корнелия Нинова - председател на БСП.

Слави Трифонов също реагира на събитията в социалните мрежи.

В официална позиция до медиите от ДПС съобщиха че партията вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Подкрепя и всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

Не се съгласяват обаче с твърденията на американските институции, че "Делян Славчев Пеевски ("Пеевски") е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.

Затова и от ДПС напомнят напомнят, че Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година досега, освен че е бил народен представител от ДПС.

От партията очакват факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. А До тогава остават солидарни с личната позиция на Делян Пеевски.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Логан Пол и Флойд Мейуедър се споразумяха за късна промяна на правилата
Логан Пол и Флойд Мейуедър се споразумяха за късна промяна на правилата
Преболедувала жена иска да дари неизползвани лекарства срещу COVID-19
Преболедувала жена иска да дари неизползвани лекарства срещу COVID-19