НОВИНИ

Андриес Ноперт - вратарят, който едва не стана полицай, а сега блести за Нидерландия

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:51, 22.11.2022
Чете се за: 07:50 мин.
Спорт
Слушай новината

След осемгодишна пауза националният отбор на Нидерландия се завърна на Световно първенство, а начело на "оранжевите" е отново неповторимия Луис ван Гаал, който преди осем години изведе "лалетата" до 3-то място на Мондиала в Бразилия.

71-годишният наставник е добре познат с трудния си характер, от който са страдали не една или две звезди на световния футбол в това число и българската легенда Христо Стоичков. В същото време обаче Ван Гаал не се страхува да дава шанс за изява на млади и не толкова добре познати футболисти.

Така стигаме и до избора му на вратари за Световното първенство в Катар и решението му да повика в състава Джъстин Бейлоу, Ремко Пасвеер и Андриес Ноперт, които общо имаха 8 мача за представителния тим преди старта на Мондиала.

Всъщност Бейлоу е "най-опитният" от тримата с шест двубоя на сметката си, докато Пасвеер записа дебютните си два мача преди няколко месеца на 38 години.

Без нито един двубой на сметката си пък до вчера бе стражът на Хееренвеен Андриес Ноперт, който при дебюта си блесна с няколко важни намеси, за да запази вратата си суха при успеха на Нидерландия с 2:0 срещу Сенегал в първия двубой на тима на Световното първенство.

Първият двубой на Ноперт с националната фланелка дойде на 28-годишна възраст и мнозина биха се запитали къде е бил Андриес през всичките тези години. Роден и израснал в Хееренвеен не е изненада, че Ноперт започва футболния си път в едноименния отбор, за който обаче така и не успява да дебютира до 2014 година, когато е освободен от клуба.

Следва трансфер в НАК Бреда, където 20-годишният по онова време вратар се надява да получи повече шансове за изява. За четири години обаче той изиграва само седем мача за отбора от Бреда, който по това време е стои предимно във второто ниво на нидерландския футбол.

През януари 2018 година вратарят решава да приеме ново предизвикателство и подписва с клуба от Серия "Б" Фоджа. Андриес изкарва сезон и половина с екипа на италианския тим, за който обаче отново изиграва оскъдно количество срещи – общо 8, а в края на сезон 2018/19 Фоджа изпада от Серия "Б" и след отказ да получи право да играе в Серия "С" тимът е изхвърлен от професионалния футбол.

Този развой връща Ноперт в Нидерландия, където подписва с втородивизионния Дордрехт през септември 2019 година. И тук обаче 203-сантиметровият страж не получава сериозни шансове за изява, като изиграва само две срещи през сезон 2019/20 и след края на кампанията е освободен от ръководството на клуба през юли 2020 година.

В следващата половин година Андриес Ноперт е без отбор, като през това време той е убеждаван от семейството и приятелката си да се откаже от футбола и да си намери по-сериозна работа като полицай. Вратарят обаче не се вслуша в тези съвети и продължава да мечтае за успешна кариера като футболист.

През януари 2021 година той получава предложение от втородивизионния Гоу Ахед Игълс, който по онова време има спешна нужда от вратар. Въпреки трансфера обаче Ноперт не изиграва нито един двубой до края на сезона, а неговият тим печели промоция за Ередивизи. Дългоочакваният му дебют за "Гордостта на Ейсел" идва чак през октомври 2021 година в мач от турнира за Купата на Нидерландия. Година след преминаването му в Гоу Ахед Игълс Андриес най-накрая получава шанса си да изиграе и първия си двубой в Ередивизи, след като титулярният вратар Варнер Хан се разболява, а освен това вече има и постигнато споразумение за негов трансфер в шведския Гьотеборг.

Това е и повратната точка в кариерата на Андриес Ноперт, който до края на сезона играе пълни 90 минути във всички двубои на своя тим и успява да помогне на Гоу Ахед Игълс да запази мястото си в Ередивизи, въпреки че отборът губи последните си пет мача в шампионата.

Силното представяне на Ноперт през втората половина на сезон 2021/22 обаче е достатъчно, за да привлече вниманието на бившия му клуб Хееренвеен, който през това лято плати 750 000 евро, връщайки вратаря в родния му клуб. От началото на кампанията пък Андриес блести с екипа на "Гордостта на Фризия", като е запазил суха мрежа в шест мача от Ередивизи, а добрата му форма бе възнаградена и от дебютна повиквателна за националния отбор от селекционера Луис ван Гаал през месец септември за мачовете от Лигата на нациите. Тогава обаче пред Ноперт е предпочетен друг дебютант – 38-годишният Ремко Пасвеер от Аякс.

Чудесните изяви на Андриес с екипа на Хееренвеен обаче логично доведоха и място в отбора на Нидерландия Световното първенство в Катар, а вчера вечерта дойде и неговият дебют с екипа на "лалетата" в мача срещу Сенегал. Срещу "Лъвовете от Теранга" Ноперт направи общо четири спасявания, за да помогне на своя тим да започне Мондиала с успех, след като Коди Гакпо и Дейви Клаасен донесоха победата на „оранжевите“ с два късни гола.

Важните намеси на Андриес Ноперт обаче показват, че Нидерландия разполага с много солиден вратар, а потенциалът на "лалетата" в офанзивен план ги поставя сред скритите фаворити на Световното първенство в Катар, а защо не и "оранжевите" да счупят най-накрая проклятието си във финали на Мондиал и най-накрая да вдигнат златния трофей и то в последния турнир на селекционера Луис ван Гаал, който ще бъде заменен от Роналд Куман след края на шампионата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай е с опасност за живота след гонка с бус с мигранти. Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставка (ОБОБЩЕНИЕ)
Полицай е с опасност за живота след гонка с бус с мигранти. Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставка (ОБОБЩЕНИЕ)
Две победи за българите на турнир до 10 г. в академията на Надал
Две победи за българите на турнир до 10 г. в академията на Надал