НОВИНИ

Ангел Джамбазки: Скептичен съм относно конституционните промени в РСМ

Ангел Джамбазки: Скептичен съм относно конституционните промени в РСМ
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 02.08.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Балкани
Слушай новината

"Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено за 18 август, на което ще започне процедурата по конституционните промени, ще се случат промените по отношение на вписването на българите в текстовете на Конституцията". Това каза в Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки, който беше в града по повод 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Според него основната опозиционна националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да заобиколи промените в Конституцията за признаване на българско малцинство, както настоява България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС.

Конституционната комисия реши РСМ да започне процедурата за промени в основния закон

"Голямата опозиционна антибългарска партия ВМРО-ДПМНЕ има своите вътрешни съображения. По-скоро техният натиск е да бъдат отложени тези промени в Конституцията, докато започнат преговорите. Тук е важна ролята на българското правителство да не отстъпи и да не се съгласява с това", коментира Джамбазки.

Той посочи, че планът "Макрон" не бива да бъде заобикалян.

"Той предвижда изпълнението на видими действия от страна на Скопие, като промените в устава, изпълнението на двата протокола от междуправителствените заседания и условията по договора за добросъседство, за да започнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ ще се опитат да започнат преговори и след това да правят тези промени, т.е. никога", обясни Джамбазки.

Евродепутатът посочи, че е скептичен по отношение на това да бъдат направени промените в Конституцията, преди да се промени политическата ситуация в Скопие.

Според него ВМРО-ДПМНЕ нямат намерение да защитават правата и законните интереси на българите в Република Северна Македония. Категоричен е обаче, че не трябва да има предоговаряне, защото България е отстъпила вече достатъчно.

"Една година от плана "Макрон" не е направено нищо – нито са променени учебниците, нито са премахнати обидните знаци, нито са намалели нападенията над българи, няма и осъдени за това", добави Джамбазки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви: Целите са медал от световното първенство и класиране за Париж 2024
Сестри Стоеви: Целите са медал от световното първенство и класиране за Париж 2024
БК Латина представи Борислав Младенов
БК Латина представи Борислав Младенов