НОВИНИ

Англия разби Украйна за място в топ 4 на УЕФА Евро 2020

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:11, 03.07.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
англия разби украйна топ уефа евро 2020
Слушай новината

Англия разби Украйна с 4:0 в последния мач от 1/4 финалите на УЕФА Евро 2020, игран на "Стадио Олимпико" в Рим, и по този начин се класира за първи път от 1996 година насам сред последните четири на Европейско първенство.

"Трите лъва" демонстрираха страхотна ефективност в атака, като отправиха общо шест точни удара в мача, четири от които бяха превърнати в голове.

Капитанът Хари Кейн бе точен на два пъти, изравнявайки постижението на Алън Шиърър от 9 попадения на големи първенства. Хари Магуайър и Джордан Хендерсън пък вкараха другите два гола за успеха.

Украинците пък бяха видимо изморени след драмата срещу Швеция в 1/8 финалите и днес бяха далеч от най-добрите си дни. Футболистите на Андрий Шевченко обаче могат да бъдат горди със своето представяне и първото в историята класиране на страната за 1/4 финал на еврофинали.

Англия пък продължава в битката за трофея, като за играчите на Гарет Саутгейт предстои завръщане у дома на "Уембли", където на 7 юли предстои двубоят от 1/2 финалите срещу Дания.

Мачът започна ударно за англичаните, когато още в 4-та минута Рахим Стърлинг изведе с чудесен пас Хари Кейн в наказателното поле и капитанът на "Трите лъва" прониза украинската врата отблизо за 1:0.

В 17-та минута Украйна организира първата си добра атака, когато грешка на Кайл Уокър подари топката на Роман Яремчук. Нападателят напредна и опита изстрел, който обаче беше избит от Джордан Пикфорд в ъглов удар.

33-та минута донесе сериозна опасност за Бушчан, като отново всичко тръгна от пробив по фланга на Стърлинг. Неговото центриране по земя беше изчистено, но топката попадна право на пътя на Деклан Райс, който стреля мощно от дистанция, предизвиквайки спасяване на вратаря на Украйна.

В следващите минути украинците опитаха да раздвижат нещата в предни позиции чрез няколко нападения отляво, но така и не застрашиха сериозно вратата на Пикфорд, като всичко до което стигнаха беше един неточен далечен удар на Шапаренко.

Така края на първата част дойде при минимален аванс за момчетата на Гарет Саутгейт, които за пореден път демонстрираха своя мъдър стил, когато водят в резултата.

Само секунди след подновяването на играта англичаните удвоиха своя аванс. Люк Шоу качи топката на главата на Хари Магуайър след подаване от свободен удар, а за капитанът на Манчестър Юнайтед не остана друго освен да прати кълбото във вратата на Украйна за 2:0.

"Трите лъва" по никакъв начин не намалиха оборотите и още в 50-та минута Хари Кейн направи резултата класически, възползвайки се отново от прецизно подаване на Шоу.

Капитанът на Англия логично се опита да потърси своя хеттрик, но в 61-та минута негов мощен изстрел бе отразен от Бушчан.

Последвалият корнер обаче бе превърнат в гол, след като Джордан Хендерсън засече подаването на Мейсън Маунт, отбелязвайки своя първи гол с националната фланелка в 62-ия му мач.

В 74-та минута най-накрая и Украйна пробва да обстрелва вратата на своя съперник, но силният удар на Макаренко беше избит от вратаря Пикфорд.

До края резултатът остана непроменен и така Англия напълно заслужено си гарантира завръщане на "Уембли" за 1/2 финалите на турнира срещу Дания.

Стартови състави:

Украйна: Бушчан, Караваев, Забарний, Матвиенко, Кривцов, Миколенко; Зинченко, Сидорчук, Шапаренко; Ярмоленко, Яремчук

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу; Райс, Филипс; Санчо, Маунт, Стърлинг, Кейн

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска нощ на музеите в София - вход свободен
Европейска нощ на музеите в София - вход свободен
Акция в пловдивския квартал "Столипиново" след сигнал за купуване на гласове
Акция в пловдивския квартал "Столипиново" след сигнал за купуване на гласове