НОВИНИ

Антъни Блинкен заминава на поредната си обиколка в Близкия Изток

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:01, 04.01.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносните експлозии в Иран, при които загинаха почти 100 души. В Бейрут хиляди хора присъстваха на погребението на убития заместник-ръководител на палестинското движение Хамас. В опит за потушаване на напрежението в региона за Близкия изток заминава американският първи дипломат Антъни Блинкен. На този фон от ООН дойде призив към хутите да спрат атаките срещу търговски кораби в Червено море, защото така допринасят за изостряне на ескалацията на регионално ниво.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Израел и няколко столици в Близкия изток в рамките на четвъртата си обиколка в региона, съобщи американски официален представител, без да даде повече подробности. Американският дипломатически пратеник Амос Хохстийн също пътува до Израел, за да работи за успокояване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че Вашингтон остава изключително притеснен от ситуацията.

"Не е в интерес на нито една държава в региона да има разрастване на конфликта и това е посланието, което ще продължим да отправяме, както го правим след 7 октомври", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Опасенията за ескалация се засилиха след убийството на втория човек в Хамас Салех ал Арури, чието погребение беше днес в Бейрут. Според подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула при израелски удари снощи са били убити още четирима бойци на групировката. Ливанската държавна информационна агенция съобщава, че е бомбардирана триетажна сграда, която е напълно разрушена. Ранени са деветима цивилни граждани.

Израел не е поел отговорност за нападението, но снощи израелската армия публикува в социалната мрежа Х видео, което показва атаки срещу цели на Хизбула на ливанска територия - според израелците става дума за терористична и военна инфраструктура и терористична клетка.

В другата гореща точка - Иран се зарече да отмъсти за експлозиите, приписвани от Техеран на Израел, при които вчера загинаха над 80 души в югоизточния ирански град Керман. Взривовете избухнаха по време на възпоменателна церемония на гроба на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани, убит в Багдад след американски удар през 2020 г.

"Предупреждавам ционисткия режим, че несъмнено ще плати за това престъпление. Ще съжалявате дълбоко за извършените престъпления", обясни Ебрахим Раиси, президент на Иран.

Според Вашингтон, няма признаци Израел да стои зад двата взрива. И Белият дом, и Държавният департамент отрекоха каквото и да е американско участие. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия Изток, както и да работят за свободна международна търговия през Червено море.

От Съвета за сигурност дойде призив хутите да прекратят атаките срещу търговски кораби, както и незабавно да освободят екипажа на отвлечения "Галакси лийдър", сред които са двама българи.

"ООН продължава да предупреждава за неблагоприятни политически, икономически и хуманитарни последици заради военната ескалация в Червено море и риск от изостряне на регионалното напрежение", Халед Хиари, помощник генерален секретар на организацията за Близкия изток, Азия и Тихия океан на ООН.

Йеменските бунтовници оправдават нападенията като солидарност с палестинците заради израелската военна операция в Газа. Според последните съобщения тази нощ в района на Хан Юнис са били убити 14 души, пострадал е и офис на Палестинския Червен полумесец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира за полуфиналите на двойки на тенис турнира в Оейраш
Адриан Андреев се класира за полуфиналите на двойки на тенис турнира в Оейраш
До месец продуктите на "Ел Би Булгарикум" ще са налични в търговската мрежа
До месец продуктите на "Ел Би Булгарикум" ще са налични в търговската мрежа