НОВИНИ

Расте броят на болните от грип, ковид и други респираторни инфекции

Къде заболеваемостта е най-голяма?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:01, 04.01.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Расте броят на болните от грип, ковид и други респираторни инфекции. В предпоследната седмица на миналата година заболеваемостта е била над 120 на 10 000 души за цялата страна. Лекарите съобщават, че е възможно едни човек да е болен от два типа грип, както от ковид и грип. За сега натискът към болниците не е голям, но пациентите пред кабинетите на личните лекари се увеличават. В някои области, като Бургас затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини.

"Когато имаше ковид, тези мерки бяха същите. Това също е едно въздушно-капково заболяване, което същите мерки, въведени и приложени, биха могли да намалят заболеваемостта", каза д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

"Родителите не могат да отсъстват от работа и много от децата се водят на детска градина болни. Не може дете с хрема да посещава детска градина, защото по този начин то заразява всяко друго дете", обобщи проф Светлана Велизарова - завеждащ Пулмологична клиника на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

"Редица големи градове са с повишена заболеваемост. За тях също е препоръчително да прегледат какви мерки биха могли да въведат, така че каквото могат да рестриктират, за да се ограничи поне малко", обясни проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В Русе пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Айдън Джиниев са се увеличили значително след празниците. Дъщерята на Юлияна ще си остане у дома, защото е със симптоми на вирусна инфекция.

"Кашлица, болки в гърлото, висока температура и не успявам да ги овладеем. Тя по празниците беше болна, сега повтаря - в края на годината, сега в началото отново", каза Юлияна Славова.

"За момента предимно се засягат горни дихателни пътища, но има и такива със засягане на долни дихателни пътища, с бронхити и няколко тежки случаи с пневмонии, които са били, примерно хоспитализирани през тази седмица. Мисля, че са трима", обясни д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар.

В инфекциозната клиника на пловдивската болница "Свети Георги", която е единствена в областта, са настанени 20 души с COVID-19.

"След празниците бяха около 30 на 2-ри януари. Грип имаме единични случаи - по 1-2 най-много са стигали, в момента няма нито един - доказан беше и грип А, но те са единици тези, които стигат до болница", заяви доц. Иван Балтаджиев – Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

В София заболеваемостта от грип и респираторни инфекции все още е далеч от епидемичните нива, но след празниците пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Николова са се увеличили.

"Скочи броя на хората, които има положителни проби за грип. Има такива с положителни проби за ковид, а има и такива, които имат и грип, и ковид или двата типа грип", обясни д-р Гергана Николова- общопрактикуващ лекар.

Макар и рядко има пациенти с усложнения след грип. В белодробното отделение на детската болница в София всичките 10-тина легла са заети от пациенти със сериозни хронични заболявания и кърмачета, които имат усложнения след вирусни инфекции.

"Ние с грип много малко деца имахме. Деца, усложнени от ковид, няма. Но ковид си има, прочита много леко. Както е известно почти 30% от ковида протича безсимптомно", заяви проф Светлана Велизарова - завеждащ пулмологична клиника на СБАЛДБ "проф. Иван Митев".

"Грипът настъпва но още не е с толкова масова циркулация. Така че ако има повишено търсене на болнични грижи, то ще е в близко бъдеще", смята проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За момента в София не се предвижда въвеждане на превантивни мерки в училища и детски градини. А пикът на грипа се очаква в началото на февруари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С ново сърце през новата година: Трима души получиха шанс за живот след трансплантации
С ново сърце през новата година: Трима души получиха шанс за живот след трансплантации
Двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени от длъжност след преследването
Двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени от длъжност след преследването