НОВИНИ

Загиналият при полицейска гонка е бил настаняван в психиатрия

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 04.01.2024
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Дъщерята на загиналия при полицейската гонка в Стара Загора Пламен Пенев разказа, че той не е бил конфликтна личност склонна към агресия и не е носил оръжие. Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия през 2022 година. Оттогава той е работил на специален режим. На този фон от синдикалната федерация на служителите на МВР призоваха за спешна реформа от страна на МВР.

Семейството на Пламен Пенев все още търси отговор на въпроса какво точно се е случило. Той често посещавал въпросната бензиностанция, където пиел кафе и разхождал кучето си, тъй като живеел на близо. Не бил конфликтна личност, нямал склонност към саморазправа и не носил оръжие.

"Баща ми е добър човек. Той избягва всякакви конфликтни предпоставки. Нямаме обяснение за действията на полицаите. Аз не знам дали целта на баща ми е била да избяга от тях или да се прибере. Може само да предлагаме. От всички свидетелски кадри ние агресия и жестокост виждаме само от полицаите. Никъде от баща ни", каза Борислава Пенева.

Според адвоката на семейството сигналът подаден на 112 трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигналът към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож", коментира Емануил Йорданов - адвокат на семейството.

"Убеден съм, че колегите са имали боди камери и оттам ще има информация", обясни Илия Кузманов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От синдикалната федерация на служителите на МВР са убедени, че колегите им не са има ли за цел подобен край.

"Много се надявам този нормативен нихилизъм да не се изпълняват разпореждане на полицията да спре, защото всеки път, когато това се случи оставяме нещата на случайността, защото при една гонка винаги съществува елемента на случайността, Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Шампионът по борба Пламен Пенев се е лекувал, разказва дъщеря му Борислава без да уточнява обаче каква е била поставената диагноза. Семейството му отхвърля версията във фаталната нощ той да е бил неадекватен.

"Той си има лечение. Взима си медикаменти. Самото нещо, че баща ни спира на червен светофар. Той избягва и удара на патрулката. Според вас на кого състоянието е стабилно и на кого не. Девет патрулки организират срещу един невъоръжен. Беззащитен", смята Борислава Пенева.

Оказва се, че загиналият след гонката с полицията е бил настаняван принудително в психиатрия. Пенев е работил като вулканизатор в рудник "Трояново" на Мини Марица Изток. По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болница.

"Държа се неадекватно. След това аз съм изпратил медицински екип с линейка. Той отказа да се качи и сме сигнализирали полицията. Те съдействаха, качиха го в полицейската кола и го закараха в психиатиричната клиника в Раднево", обясни Стойко Башалов - управител на "Рудник Трояново - Север".

Пенев престоял два месеца в психиатрията. След това се върнал на работа. Работодателят му твърди, че е сезирал институциите.

"Дадоха ни отговор, че лицето е работоспособно и не е за освидеталстване с ТЕЛК", каза Стойко Башалов - управител на "Рудник Трояново - Север".

Пенев останал на работа като преминал на специален план заради психичното му състояние. Трябвало да работи винаги в екип и без достъп до инструменти.

"Всички работници го знаят, че има психични отклонения. Има моменти, в които не си пие лекарствата и си говори сам, но те са свикнали с това", подчерта Стойко Башалов - управител на "Рудник Трояново - Север".

"Той не е знаел къде се намира, говорил е сам със себе си."

Според синдикатите случаят в Стара Загора показва, че трябва спешна реформа в МВР от страна на парламента по отношение на визията за стратегията за сигурност и надграждането на полицейската подготовка.

Автори: Тихомир Игнатов и Десислава Петкова


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се справят етажните собствености с новите изисквания за асансьорите?
Как се справят етажните собствености с новите изисквания за асансьорите?
Христо Стоичков награди най-добрите военни спортисти на България за 2023 година
Христо Стоичков награди най-добрите военни спортисти на България за 2023 година