НОВИНИ

Напрежението в Близкия изток - предстои ли нова ескалация?

Антъни Блинкен по спешност заминава за Близкия изток

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:33, 04.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати не са замесени по никакъв начин във вчерашните експлозии в Иран, обявиха Белият дом и Държавният департамент.

По последни данни на Техеран 84 души са загиналите, а над 280 са ранените след избухването на две бомби в рамките на 10 минути в град Керман по време на церемония в памет на убития преди 4 години генерал Касем Сюлеймани.

Техеран обвини Вашингтон и Тел Авив и обеща да не оставя атаката без последствия. Ден по-рано в Ливан беше ликвидиран вторият човек в йерархията на Хамас. Според експерти е много вероятно в Близкия изток да предстои нова ескалация на напрежението.

Антъни Блинкен по спешност заминава за Близкия изток - това съобщи пожелал анонимност служител на Държавния департамент.

Четвъртата визита на американския държавен секретар в региона от началото на войната между Израел и Хамас е опит да бъде потушено напрежението след експлозиите в Иран и ликвидирането на втория човек в редиците на палестинската групировка - Салех ал Арури в Ливан. От Държавния департамент заявиха, че не са били предварително уведомени за готвеното покушение.

"Оставаме изключително притеснени от ситуацията в Близкия изток и в частност от опасността конфликтът да се разрасне", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

От Белия дом категорично отхвърлиха обвиненията на Техеран, че Вашингтон е отговорен за експлозиите в Керман и допълниха, че няма индикация за съпричастност и на Израел.

Вчера лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насрала определи ликвидирането на Салех ал Арури като "явна израелска агресия", а иранският водач Али Хаменей обеща да има "остър отговор" на експлозиите.

"Американците са изключително притеснени от евентуална ескалация преди президентските избори в Съединените щати. Ето защо в момента целта им е основно да печелят време. Арабските държави са фокусирани върху вътрешната си стабилност и икономика и не държат непременно да се намесват в конфликта между Израел и палестинците. Това, което прави Иран и го прави много успешно, е да търси всяка възможност да сее раздор както между Израел и арабския свят, така и между Съединените щати и Израел", допълни Мат Герткен, експерт по геополитика, BCA Research.

Експертът по геополитика Мат Герткен твърди, че целта на Техеран е да провокира напрежение в региона без да се превръща в мишена на Съединените щати.

"Ако Иран действително не искаше да има ескалация, нямаше да допусне Хамас да атакува Израел, нито хутите да блокират Червено море. Вярвам, че ситуацията първо ще ескалира, а едва след това ще се успокои", каза още Мат Герткен.

Според него пикът на напрежението в Близкия изток предстои през следващите 12 месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерлинг Холанд поднови тренировки с Манчестър Сити
Ерлинг Холанд поднови тренировки с Манчестър Сити
Задържаха четирима бракониери в резервата "Воден"
Задържаха четирима бракониери в резервата "Воден"