НОВИНИ

Случаят в Стара Загора показва, че трябва спешна реформа в МВР от страна на парламента, смята Илия Кузманов

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 04.01.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера полицията в Стара Загора даде брифинг във връзка с инцидента, при който след гонка с органите на реда мъж загина.

От МВР са категорични, че служители не са проявили агресия при случая. По думите на старши комисар Лазар Христов никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива.

Случаят показва спешната нужда от по-сериозно отношение от страна на Парламента към реформата, стратегията и визията в България за МВР. Това заяви Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР в "Денят започва".

"Призовавам гражданите да не възпрепятстват полицейските проверки", добави Кузманов.

Според дъщерята на Пламен Пенев баща ѝ не е конфликтна личност, склонна към саморазправа.

"Баща ми редовно излиза да си разхожда кучето. Тази бензиностанция е мястото, където той пие кафе, зарежда колата - тя е близо до мястото, където живеем. Той е добър човек и избягва всякакви конфликтни ситуации", каза Борислава Пенева, дъщеря на Пламен Пенев.

Според адвоката на семейството сигналът, подаден от група младежи, срещу Пламен Пенев, трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тема се бяга", обясни адвокатът на семейството и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Според Илия Кузманов при гонки на полицията винаги съществува елементът на случайност.

"Много се надявам този нормативен нихилизъм да не се изпълняват разпореждане на полицията да спре, защото всеки път, когато това се случи оставяме нещата на случайността, защото при една гонка винаги съществува елемента на случайността, много по-просто е да изпълниш разпореждането, а след това има начини да оспориш действията на полицията", каза Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР и добави, че:

"Сигурен съм, че колегите не са целели такъв край. Спирам се само на известните засега факти - имало е такъв сигнал, има възпрепятстване на полицейска проверка, има бягство и опит за физическа травма на колега. В тази ситуация няма нищо нормално", коментира Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Адвокатът на семейството обясни, че във видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национал Коди Милър-Макинтайър с победен кош за Баскония в Евролигата
Българският национал Коди Милър-Макинтайър с победен кош за Баскония в Евролигата
Барселона спечели дербито с Реал Мадрид в Евролигата
Барселона спечели дербито с Реал Мадрид в Евролигата