НОВИНИ

Делян Пеевски: Трябва да бъдем при хората и да работим за тях

Накъде върви ДПС?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
08:25, 04.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Трябва да бъдем при хората и да работим за тях! Имаме силата и отговорността да го направим. Това написа председателят на ДПС Делян Пеевски.

С писмо до медиите Пеевски отговори на вчерашното послание на почетния председател на партията Ахмед Доган за развитието на ДПС и предложението му за двама съпредседатели. Политическите анализатори определят писмото на Ахмед Доган като много директно, за пореден път балансиращо и оставящо му контролни функции.

В първите думи на писмото си до медиите Делян Пеевски посочва , че само най-подготвените могат да отвърнат на предизвикателствата на политическото време и че най-важното е да не се губи връзката с хората.Припомня, че е е приел отговорността да е председател на парламентарната група на ДПС.

"Правя го със съзнанието, че последните 10 години тази връзка с хората беше нарушена и необходимостта да работим така, че да върнем доверието там, където то е загубено. При хората. Защото силата на една партия е в това - да устоява на времето и неговите предизвикателства, но и в това да устои на предизвикателството да остане и да работи със и при хората. Последните 6 месеца направихме много за това в парламента и в местната власт, но имаме още много, много работа. Всеки ден, а не от избори на избори. Защото хората са мъдри и имат безпогрешни сетива за политиците си.

Пеевски напомня, че ДПС е партия с мисия , която в неспокойно време с глобални предизвикателства трябва да работи с мъдрост, разум и далновидност.

Мнението на анализаторите е, че няма изненада в предложеното от Ахмед Доган съпредседателство в ДПС. Според Първан Симеонов от"Галъп Интернешънъл" Пеевски ще бъде в основната роля, но не трябва да остава с впечатлението, че Джевдет Чакъров ще е просто в поддържаща роля.

"Ясно показва едно просто нещо - г-н Доган проължава да е шефът, защото той ще има възможност да балансира. Освен това г-н Доган прави класическа формула, той чува редовите депесари и взима решения по отношение на средния ешалон", коментира Симеонов.

Кой ще поеме ръководството на ДПС?

"Доган дава три знака: единият е към турския електорат, вторият е към либералните партньори на ДПС в Европа и третият е към съседна Турция. Много ясно той казва - посочването на Делян Пеевски като бъдещ председател на партията е имало някакви брожения вероятно в турския електорат и той казва: "Ето, давам ви още едно име", посочи журналистът Валерия Велева.

Анализаторите смятат, че с думите си, че ДПС е на път да се превърне в корпоративна партия, Доган отправя критика към старото ръководство и предупреждава бъдещото.

Първан Симеонов коментира, че Доган обръща специално внимание на политическия свят и че ще трябва да се намери контролиран баланс между "старите" и "новите" велики сили. Според анализатора каквото и да мислим за ДПС, то трябва да се възприема като "гарант на етническия мир , а понякога дори и за териториалната цялост на България".

"Според мен много правилно казва и предупреждава българската политическа класа, че процесите вървят към моногополюсен свят, че ще има възстановяване на старите баланси и че ще има възход на нови регионални сили. В контекста на всичко това, ДПС като партия чиито електорат е съпричастен към нашата южна съседка , която е във възход въпреки икономическите проблеми, които изживява ДПС, трябва да отговори на всичките тези процеси, които тепърва престоят и които ще имат отражение и върху вътрешната политика в България", каза Валерия Велева.

Вижте още в репортажа

Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След мощния трус в Япония: Опашки за храна и вода в засегнатите райони (Снимки)
След мощния трус в Япония: Опашки за храна и вода в засегнатите райони (Снимки)
Сакраменто победи Орландо, Везенков отново не получи шанс за изява
Сакраменто победи Орландо, Везенков отново не получи шанс за изява