НОВИНИ

Кой ще поеме ръководството на ДПС? (ОБЗОР)

Ахмед Доган предлага Джевдет Чакъров и Делян Пеевски да станат съпредседатели

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:15, 03.01.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски да поемат заедно ръководството на ДПС. Предложението дойде днес от почетния председател на движението Ахмед Доган. Идеята на съпредседателтвото е единият да отговаря за стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС, а другият да работи за разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони. Движението остана без председател след като Мустафа Карадайъ се оттегли и сега предстои избор в края на февруари.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се обръща към членовете и симпатизантите на движението с тревога и загриженост за това, което става в структурите:

"Дълго време съзнателно се самоизолирах и за това имах нужда от повече време, за да осъзная станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС. ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на "пазарната демокрация" "изяждат" традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили."

Ахмед Доган изтъква, че ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на "самотек", това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване. Затова предлага в спешен порядък съпредседателство на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров:

"Д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал."

В политическите си послания Джевдет Чакъров винаги е поставял акцент върху евроатлатнтическия път на страната.

Джевдет Чакъров - депутат от ПГ на ДПС (16.04.2021 г.): "Да бъдем адекватни на това,което можем да реализираме за страната, всички възможности,които открива европейският хоризонт с оглед на новия програмен период, с оглед на ПВУ, това са възможности,които трябва да бъдат реализирани."

За Пеевски Доган пише:

"Г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС."

След като Мустафа Карадайъ се оттегли от поста на председател и буквално изчезна от публичното пространство, при последното заседание на Централния съвет на движението Делян Пеевски даде заявка да се кандидатира за председател:

"Всеки може да се кандидатира за председател на ДПС от нашите членове. - А вие ще се кандидатирате ли? - Да, аз се кандидатирам. Ще бъде абсолютно демократично прозрачен избор на председател на ДПС. Всичко, което е за доброто на ДПС се случи. - Има ли вариант да има съпредседатели, а не един председател движението? - ДПС ще има един председател.

снимки: БГНЕС/Архив

Пред БНР журналистът Илхан Андай коментира, че на пръв прочит се получава най-доброто като комбинация относно пълното покритие като електорални дадености на ДПС:

"А защо да не допускаме, че Делян Пеевски се готви за нещо по-голямо в изпълнителната власт и като едноличен оперативен ръководител той просто ще бъде разкъсван. В началото на март при ротацията са възможни всякакви изненади. Не допускам Делян Пеевски да е министър, Делян Пеевски да е основният представител на ДПС в едно бъдещо коалиционно управление, сиреч може да е и вицепремиер."

Почетният председател на ДПС посочва, че в мотивите му за този „тандем" е принципа на взаимното допълване, а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят".

По темата работиха: Милена Кирова, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лилия Маравиля влиза във втория сезон на интригуващия сериал "Вина"
Лилия Маравиля влиза във втория сезон на интригуващия сериал "Вина"
Зам.-министър Клисурски: България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве
Зам.-министър Клисурски: България завърши 2023 г. в прекрасно финансово здраве